- Hem
- Arkitekturpriser
- Planpriset
- Varvsstaden i Malmö vinner pris för pionjärprojekt
Varvsstaden i Malmö vinner pris för pionjärprojekt
Varvstaden i Malmö vinner Sveriges Arkitekters Planpris 2024.
Juryns motivering
Det är svårt att inte imponeras av Varvsstadens utveckling, av de skickligt utförda ombyggnadsprojekten och hur väl planeringsdokumenten hänger samman. Inte minst det envetna hållbarhetsarbetet som gjort stadsdelen till ett pionjärprojekt inom återbruk.
Kockums karaktäristiska kranar, verkstäder och tegelhallar från förra sekelskiftet sätter tonen när området förtätas. Med inlevelse och fingertoppskänsla anpassas de historiska byggnaderna till nya funktioner. Stor vikt läggs vid utformningen av de offentliga platserna – kajpromenaden, Kockums park och Styrmansbron – som öppnar området mot resten av Malmö. För att hålla kvar den svårfångade känslan av industrivarv har markägaren Varvsstaden tagit fram nytänkande policydokument för estetik och stadsliv. Vackra handritade skisser, foton och pedagogiska texter lyfter betydelsen av att förvalta områdets identitet, skala, material och färg. De ger samsyn mellan markägaren och Malmö stad om vart projektet är på väg över tid.
Varvsstaden visar att svårigheter med återbruk avseende teknisk hållbarhet, lagerhållning och lagstiftning går att lösa. Byggnadsdelar som kan återbrukas hamnar i en materialbank i en av de gamla industrihallarna – för att användas på plats. Det ger inte bara miljövinster utan är också ett varsamt sätt att hantera minnena från varvet. Projektgruppen har höjt kunskapsnivån om återbrukets praktik tack vare sitt målmedvetna, modiga och långsiktiga arbete.
Vinnarmotivering
Genom att konsekvent börja med frågan ”vad finns här?” har projektet banat väg för återbruksplanering, där material, platser och byggnader bevaras i stället för att forslas bort. Den stegvisa transformationen av ett övergivet industriområde till en karaktärsfull och vacker stadsmiljö har fått en tydlig riktning tack vare nytänkande planerings- och policydokument. Vinnaren visar att nyfikenhet på det förflutna – på platsen och människorna som vistats där – är nyckeln till ett hållbarare sätt att planera staden.