- Hem
- Arkitekturpriser
- Arkitekturgalan
- Arkitekturgalan 2022
- Årets scenografi bygger på lån och återbruk
Årets scenografi bygger på lån och återbruk
Arkitekturgala sänds direkt på arkitekturgalan.se från Kulturhuset i Stockholm. Årets scenografi, såväl till scenen på kulturhuset som till festerna i Stockholm, Göteborg och Malmö, tar utgångspunkt i temat förändring och bygger helt på återbruk och lån.
– Det känns helt rätt att 2022 skapa scenografi genom att låna det vi behöver och undvika något som blir tillfälligt och som sedan kanske skulle behöva slängas bort, säger Ulrika Nero på Sveriges Arkitekter.
Lånade möbler
Till scenrummet på Kulturhuset lånar Sveriges Arkitekter in möbler från Möbeldesignmuseum, textilier från Kvadrat och en matta från Kasthall. Ståbord lånas in från Arkitekturgalans scenografipartner Stålbyggnadsinstitutet, SBI.
– Att låna in ting är ett slags praktiskt och direkt återbruk. Det ger också möjlighet att skapa ett rum med objekt från olika tidsåldrar, på temat förändring. Vi är därför så glada att vi får låna fantastiska möbler från Möbeldesignmuseums stora samling, säger Ulrika Nero och fortsätter:
– Eftersom galan sänds från Kulturhuset har vi valt att plocka fram Olle Bærtlings fina draperi och använda som fond till inspelningen. Vi är inte i vilken tevestudio som helst utan vi är på plats i den byggnad som vann förra årets Kasper Salin-pris. En av anledningarna till att de vann var just att de hade lagt ner så mycket möda på att återskapa och plocka fram gamla detaljer. Bland annat just Olle Bærtlings ridå, som nytillverkats i samarbete med Handarbetets vänner utifrån originalritningar.
Återbrukade växter och möbler
På festen på Fållan i Slakthusområdet i Stockholm kommer temat förändring igen. Scenografi och uppträdanden får en teatralisk och flyktig karaktär, med koppling till Kulturhuset. Även här består scenografin av lånade eller återbrukade växter och möbler. Bland annat sfäriska växtarmaturer från Greenworks och enkla kallmurade bord av tegel från Tegelmäster.
– Vi har inventerat våra egna förråd efter scenografielement som vi har använt på tidigare mässor och event och även fått ta del av ett flertal objekt från Fållans gömmor. Av det har vi byggt upp en miljö där de röda sofforna, som tidigare stod på Stadsteatern ingår, säger Julia Hertzman på Sveriges Arkitekter.
Studenter uppträder
På Fållan kommer ett antal studenter från Stockholms konstnärliga högskola SKH att uppträda. De står inför ett omfattande förändringsprocess som innebär en flytt till Slakthusområdet. Det som tidigare varit olika lokaler i staden, för blivande skådespelare, dansare, scenografer och många fler, ska så småningom bli en gemensam arena. Tävlingen om ny byggnad har nyligen avgjorts. Scenografin blir en festlig inramning till kvällens uppträdanden och firande.
– I en tid av omvälvande förändringar och oroligt läge i världen är det tacksamt att få stanna upp en stund och fira det som är viktigt, säger Julia Hertzman.
Även festerna i väst och i syd har samma återbrukstema i sin scenografi. Festen i Göteborg har ett samarbete med Jubileumsorganisationen, som har arbetat med återanvändning och hållbarhet i flera år. Och, i Malmö omvandlas lokalerna på Form/Design Center till en festlokal dagen till ära.