Så motar du dålig kontorsstämning

Publicerad:

Dålig stämning på kontoret? Louise Sassene ger en liten guide om hur ni klarar hösten.

Så kom hösten 2023, efter en sommar där jag befunnit mig under ett regnmoln som följt mig likt en hund i koppel. Samtidigt har de som semestrat på kontinenten svettats medvetslösa i klimatkrisrekordvärme, kylda av valutadyra drinkar.

Vi hade såklart hoppats på att inflationen skulle rasa ner till normala nivåer, att Riksbanken skulle sluta höja styrräntan och att en massa nya fastighetstransaktioner skulle öka rörligheten på vår marknad. Men eländet ser ut att fortsätta.

Precis som sommarens regntunga skyar dröjer kvar ser byggbranschens lågkonjunktur ut att dröja kvar framöver i höst.

Som den romerska slaven och filosofen Epiketos sa: ”Det är inte hur vi har det utan hur vi tar det”. Så låt oss ta oss an hösten och framtiden tillsammans, utifrån våra olika yrkesroller, förmågor och personligheter.

Till dig som gillar gratis

Fackförbundet Sveriges Arkitekter rekommenderar att en praktikant efter tredje året har en månadslön på minst 23 300 kronor. Genom att erbjuda oavlönad praktik skickar branschen en signal om att arbete inom arkitektur inte är tillräckligt värdefullt för att bli kompenserat. Anlita gratis arbetskraft bara om du vill göra det svårare för arkitekter att kräva rättvis ersättning i framtiden, annars, se till att betala en anständig lön.

Du som är superoptimisten

Den hurtiga optimisten på kontoret tror att det räcker med positiv projektion och en skön inställning för att nå budgetmålen. Det funkar inte i nuvarande marknad. Nu krävs nya arbetsformer för att uppnå samma resultat som för ett år sedan. Se därför till att ifrågasätta alla gamla sanningar. Marknaden kan mycket väl förändras i grunden även på längre sikt, och då krävs lyhördhet och anpassningsförmåga.

Du som panik-prisdumpar

Att dra ner brallorna till knävecken och tvinga dina kollegor att jobba hundratals timmar övertid utan någon form av rättvis ersättning har aldrig varit – och kommer aldrig att bli – en långsiktigt hållbar affär. Eller etiskt försvarbart, för den delen. Med ett timarvode på 300 kronor så får du mindre än halva huvudet klippt i centrala Stockholm. Det bästa är att ta betalt direkt för utförda tjänster eller utforma en modell för framtida ersättning. Alla andra branscher kan vara innovativa runt affärsmodeller i tuffa tider. Det bör arkitektkåren också klara av.

Chefen som överlevde #metoo

Är du chef och ligger med personalen? Sluta med det. Det var inte kul före 2017 och det är ännu tristare 2023. Tro inte heller att det är en hemlighet eller att du som chef när en sund företagskultur. När du går från högkonjunkturs-vd till kris-vd kommer din organisation inte längre att acceptera en bristande moralisk kompass. Du kan inte kompensera ditt beteende med en strålande affär som historiskt gett dig ”air-cover” från styrelse och ägare.

Du som fortsätter jobba med skitstövlar

I en komplex och utmanande miljö kan individer eller grupper dra nytta av varandras styrkor och kompensera för varandras svagheter. Samverka med dem du tycker om. Att samverka med människor som konsekvent utnyttjar, manipulerar eller utövar negativt inflytande kan vara skadligt för ditt mentala och emotionella välbefinnande. Gör inte det.

Du som alltid smågnällt i hörnet

Vi andra har under de goda åren tolererat (och emellanåt haft kommersiell nytta av) dig. Men dina ord kan få förödande konsekvenser i en redan dyster miljö. Risken är att du åker ut först i nästa upprensning. I stället: försök förstå hela kontorets ekonomi. Var med och träffa kunder. Försök fånga upp nya signaler från marknaden. Var nyfiken!

Du som tystnar när du saknar svar

Ju osäkrare läge, desto större krav på kommunikation. Reflexen är att vi tystnar när vi är osäkra. Tystnad är förödande för en god företagskultur. Partytricket är att våga visa sig mänsklig och ärlig genom att erkänna att man inte har alla svar för stunden. Men att man jobbar på att ta fram nya strategier och svar för att uppnå företagets mission och vision i ett nytt läge. Då känner sig alla delaktiga och de kreativa drivkrafterna i organisationen hörsammas och alla presterar och orkar mer.

Du som tror att det är övergående

Man brukar säga att även en idiot kan tjäna pengar på börsen under en högkonjunktur.

Miljardbolagen i vår bransch är stora i dag för att de har klarat av, och i vissa fall utnyttjat, perioder av lågkonjunktur och kris. Lyssna på kunden. De är närmare brukarna än du. Och de ser också direkt hur förändringarna på kapitalmarknaderna ändrar hur morgondagens affärer och värden byggs. Har du byggt upp ett modernt, framtidsinriktat team under den här krisen kommer du växa betydligt snabbare än konkurrenterna när konjunkturen vänder.

Louise Sassene

PS. Lyssna på Lex Fridman Podcast.

Relaterade blogginlägg

Visa alla blogginlägg
Ledarskap i kris är att skapa harmoni i kaos
Bloggar
Publicerad:

Ledarskap i kris är att skapa harmoni i kaos

En ledare som lyckas i dagens dåliga tider måste vara bra på överlevnad och bygga kultur samtidigt, orka stärka den interna kulturen och skapa en god arbetsmiljö, skriver Louise Lindquist Sassene.
Författare:
Louise Lindqvist Sassene skriver gärna om skolfrågor och andra favoritämnen som AI och samhällsbyggnadsbranschens omställning.
Louise Lindquist Sassene
Sätt rätt pris på vårt arbete
Bloggar
Publicerad:

Sätt rätt pris på vårt arbete

Det är lätt att känna ångest i det föränderliga landskap som arkitektkåren befinner sig i. Men låt inte rädslan definiera oss. Genom att återfå vår självkänsla, sätta rätt pris på vårt arbete och stå upp för våra etiska och estetiska principer kan vi återta vår plats som samhällsbyggandets nyckelaktörer, skriver Louise Lindquist Sassene.
Författare:
Louise Lindqvist Sassene skriver gärna om skolfrågor och andra favoritämnen som AI och samhällsbyggnadsbranschens omställning.
Louise Lindquist Sassene
Vi har momentum – låt oss skapa en bättre framtid
Bloggar
Publicerad:

Vi har momentum – låt oss skapa en bättre framtid

Varken Sverige, den svenska byggbranschen eller vi privatpersoner kan gå tillbaka till hur det var före klimat- och konjunkturkriserna. Och det är nu vi har momentum att skapa en bättre framtid, skriver Louise Lindquist Sassene i 2023 års sista blogg.
Författare:
Louise Lindqvist Sassene skriver gärna om skolfrågor och andra favoritämnen som AI och samhällsbyggnadsbranschens omställning.
Louise Lindquist Sassene