Stockholm – kopia av Brooklyn?

Publicerad:

Mycket av dagens stadsbyggande i Stockholmstrakten består av hoppande hus i kvartersform, allt i ett försök att göra en kopia av Brooklyn. Husen är för säkerhets skull bruna.

Visst, redan Jane Jacobs beskrev stadens viktigaste ingrediens som mångfald. Mångfald av människor, mångfald av byggnader från olika tider, mångfald av butiker och verksamheter.

Men denna positiva mångfald kom många gånger just utav att den goda staden byggts varefter, med en mångfald av byggherrar och arkitekter som skapare av dessa hus. Varje arkitekt kanske ritade en eller två portar i husen (20-50 lägenheter) för sin byggherre.

När man nu i stället ska försöka skapa denna mångfald med konstlade höjdskillnader och fasaduttryck som ska ge ett sken av ett Brooklyn blir det gärna lite påklistrat och oäkta. Kryddas det dessutom av att det är samma byggherre för 100-200 lägenheter blir det gärna lite komiskt. Är detta den nya post-postmoderna arkitekturen?

Relaterade blogginlägg

Visa alla blogginlägg
Drömmen om en människovänlig arkitektur
”Jag önskar ett hus i mänsklig skala (...) där man känner livsglädje, kanske som i ett näste”, säger Antti Lovag.
Bloggar
Publicerad:

Drömmen om en människovänlig arkitektur

Är det arkitektur eller en avancerad konstinstallation? Robert Lavelid besöker La Maison Bernard i Sydfrankrike och ser en förverkligad dröm om en arkitektur som förenar naturens former med människokroppens rörelser.
Författare:
Robert Lavelid
Den upplysta staden kan mätas
Bloggar
Publicerad:

Den upplysta staden kan mätas

Tätt mellan gatukorsningarna, hög bebyggelsegrad och tillgänglighet för gående samt gott om service. Det är de mätbara faktorerna bakom en stad som ger förutsättningar för ett gott liv. En medveten stads- och miljöpolitik förvaltar arvet väl, skriver Robert Lavelid.
Författare:
Robert Lavelid
Korta hus ger trivsamma städer
Bloggar
Publicerad:

Korta hus ger trivsamma städer

Korta hus ger småskalighet, vilket gynnar levande bottenvåningar. Att satsa på den mänskliga dimensionen i stadsbyggandet kostar inga stora summor, men skapar städer där människor trivs.
Författare:
Robert Lavelid