- Hem
- Bloggar
- Per Blomberg
- Dansk friluftslivsarkitektur inspirerar
Dansk friluftslivsarkitektur inspirerar
Friluftsliv är viktigt för att vi ska må bra, men hur skapar vi tätortsnära friluftsområden? Per Blomberg hämtar inspiration från Danmark.
Rekreation och friluftsliv spelar en stor roll för vårt välbefinnande. Att ställa i ordning tätortsnära friluftsområden för stadens invånare är därför viktigt. Tyvärr får sällan de anläggningar som uppförs en gestaltad omvårdnad. Ett av undantagen som inspirerade mig under en tvåveckors studieresa i Västeuropa är friluftsområdet Vestre Fjordpark i Ålborg.
Mest karaktäristiskt är de sluttande taken ner mot marken som ger en upplevelse av en perforerad ås där man kan röra sig in och ut på olika sätt.
Ålborg är Danmarks fjärde största stad med 125 000 invånare. Redan på 1930-talet uppstod en populär badplats i västra kanten av staden genom att sand pumpades upp ur Limfjorden och skapade en sandrevel. Service växte fram med strandrestaurang, kiosker och omklädningsbyggnader.
År 1947 gjordes en ombyggnad genom att anlägga en lagun, med filtrerat havsvatten som pumpades in i lagunen. Kommunen anlade bryggor och inramade simbassänger, där det även fanns hopptorn på tre, fem och tio meter, liksom bra omklädningsutrymmen och toaletter. Fina sommardagar kunde det vara så många som 10 000 personer vid friluftsbadet.
Nytt friluftsområde är dagens attraktion
På 2000-talet har Ålborgs kommun, tillsammans med fonder och lokala föreningar, utvecklat ett 16,5 hektar stort friluftsområde med en ny badanläggning som den viktigaste attraktionen i Vestre Fjordpark. Arkitektföretaget Adept har ritat den spännande anläggningen som stod färdig 2017.
Ett flertal funktioner har bundits ihop i en sammanhängande byggnadskropp. Här finns kafé, föreningslokaler, omklädningsrum och duschar samt kontor för naturvägledare. Mest karaktäristiskt är de sluttande taken ner mot marken som ger en upplevelse av en perforerad ås där man kan röra sig in och ut på olika sätt.
Mot lagunen i söder bildas solbelysta sittplatser på sluttningen som går över i trädäck ner mot bassängerna. Ett gångstråk följer takåsen längs hela byggnaden och slingrar sig fram mellan sedumtäckta tak. På taket finns även modulerade gummimattor med inbyggda studsmattor samt ett stort nät där man kan sväva i luften ovanför en atriumgård. Det finns även en rutschbana som slingrar sig ner mot marknivå.
Helhetsgreppet imponerar
Byggnaden bildar en rygg mot det viktiga gång- och cykelstråk som går längs Limfjordens strand och ger med sina öppningar inblickar till badanläggningen innanför. I samma stil som huvudbyggnaden finns även en bastubyggnad på havssidan.
Intill bassängerna i lagunen har arkitekten skapat en så kallad tarzanstig i form av en hinderbana, både på land och i vatten, som är mycket uppskattad av barnen. Det är framför allt helhetsgreppet som imponerar med ett sammanhängande formspråk.
Per Blomberg
P.S. Se mer av Vestre Fjordpark på arkitektkontoret Adepts webbsida