Bruksskulptur. Vad gör människor i mina skulpturer?
Välkomna till en kväll där Gunilla Bandolin visar sina verk och samtalar med konstvetare Jonatan Habib Engkvist.
Konstnären Gunilla Bandolin har i över 30 år arbetat med konst i det offentliga och halvoffentliga rummet. Hennes skulpturer är inspirerade av land-art traditionen i USA på 60 och 70-talen, men ännu mer av landskapsarkitektur och arkitektur. Till skillnad från land-art konstnärerna är hon intresserad av att hennes skulpturer brukas av människor.
De ska inte bara vara något man går runt och betraktar och förhåller sig till visuellt.
Ändå är de inga traditionella ”lekskulpturer”. De är till för alla människor som befolkar staden, som vill ta en paus, skapa en stunds vila, plats för eftertanke. Lek och rörelse är naturligtvis också ett användningsområde. Många av hennes skulpturer används även rituellt, till bröllop, dop el dyl.
Jag ska berätta om mina skulpturer och deras tillkomsthistoria. Men framför allt vill jag diskutera vad som åstadkommer det rituella användandet av dem. Vad gör människor i mina skulpturer, och varför?
Gunilla Bandolin studerade på Konstfackskolan i Stockholm 1978–1983; var professor i landskapsarkitektur på Lantbrukshögskolan i Alnarp 1995–2001; gästprofessor på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm 2001–2006; samt professor på Konstfack från 2006 till 2015.
Samtalet börjar kl 18:00 i utställningen. Mingel med dryck från 17.30. Evenemanget är kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs.