Bildflöden med AI – för bättre visualiseringar – vår 2025
Lär dig tre bildarbetsflöden med AI lämpade för tidiga skeden och tävlingsbidrag. Genom att få insyn i de bästa delarna av flera bildmodeller lär du dig effektivisera och förenkla delar av visualiseringsprocesser du redan arbetar med.
Under en dag med presentationer och guidade workshops lär du dig att länka samman olika AI-modeller för att effektivisera dina arbetsuppgifter. Genom att förbättra ditt bildarbetsflöde kommunicerar du projektet snabbare och bättre.
Kursen kommer ge dig tre tekniker som effektiviserar tidiga skeden, tekniker som utvecklats och beprövats i ett flertal tävlingsbidrag och bilduppdrag:
- Riktning – I den allra första fasen av ett projekt är det tacksamt att ha bilder att diskutera arkitekturens kommande riktning över, tillsammans med beställare eller i samarbete med andra arkitekter. Med Midjourney lär du dig att ta fram bilder som inte visar ett byggnadsförslag utan ett förslag på den kommande arkitekturens riktning.
- Skiss – med LookX kan vi generera iterationer av förslag. Bilderna är för fria för att konstituera färdig arkitektur men fungerar utmärkt som alternativ där du identifierar en intressant aspekt i en bild och tar det vidare in i ett mer genomritat förslag
- Förslag – Renderingar är idag en flaskhals i industrin. De tar relativt lång tid att göra bra men är samtidigt viktiga för kommunikationen av projektet. Genom att kombinera Photoshops generative fill med Magnific lär du dig halvera produktionstiden för realistiska renderingar.
Metoderna lämpar sig för den stigande precision som behövs i de tidigaste faserna av ett byggnadsförslag. Metod ett är den mest öppna och minst tidskrävande medan metod tre ger dig bibehållen kontroll över alla element i en rendering samtidigt som den höjer bildkvalitén och reducerar arbetstiden. Allt innehåll i kursen går att lyfta in i verkliga moment redan dagen efter.
Vem är kursen för?
Inga förkunskaper om AI krävs för att genomföra kursen. Kursen riktar sig till arkitekter som arbetar med tidiga byggfaser i allmänhet och behöver kunna ta fram bilder av arkitektur – såväl stadsbyggnad, hus, inredningar och objekt.
Kursen är öppen för medlemmar i Sveriges Arkitekter, alternativt i Företagarservice.
Kursen kan även erbjudas till paketpris på ditt kontor (även digitalt via Zoom) och till viss del anpassas till två halvdagar eller fyra kurspass – kontakta oss för en prisbild.
Bra att veta
Under kursdagen förväntas du ha med en laptop som är stark nog att redigera bilder med, ett par bilder från ett projekt du vill arbeta med – ju bättre grundbilder du har desto bättre slutresultat, samt ha tre AI-prenumerationer: Midjourney, LookX och Magnific AI. Utöver detta behöver du en version av Photoshop som innehåller generative fill, gärna senaste versionen av Photoshop Beta som alltid innehåller fler AI-funktioner. Du kan avsluta prenumerationerna efter kursen beroende på vilka av metoderna du vill ta vidare in i ditt dagliga arbete.
Det här får du
- Insikt om styrkor och svagheter hos fem olika AI-modeller.
- Tre bildarbetsflöden:
- uppgradera renderingskvalité.
- generera referenser/riktningar för tidiga faser och kundkommunikation.
- skapande av skissförslag från enkla linjeskisser
- Collagetekniker för att skapa basmaterial för bilduppgraderingar.
- Hur renderingstid kan förkortas genom bildförstoring.
Upplägg
Kursen består av 7,5 timmar uppdelade i tre presentationer och tre workshops. Varje presentation/workshop-kombination visar en metod för att skapa bilder och hur dessa bilder kan användas i det dagliga arbetet med att skapa arkitektur.
Om kursledaren
David Selander är arkitekt, adjunkt på KTH Arkitektur och återfinns i Göteborgs Konstmuseums permanenta samling. Med ett särintresse för AI utforskar han i artiklar, undervisning och diverse projekt hur vi kreativt kan appropriera denna nya domän.
Anmälan/villkor
I kursavgiften ingår dokumentation samt fika och lunch.