SVERIGES ARKITEKTERS FÖRETAGARENKÄT OKTOBER 2024

Marknaden stabiliseras – men på låga nivåer

Tonläget är avvaktande bland de företagande medlemmarna i höstens företagarenkät. Vi ser en svag förbättring jämfört med enkäten 2023, men stabiliseringen stannar på låga nivåer. Alltfler svarar ”oförändrat” på frågor om beläggningsgrad och omsättning, men befarar en minskning framåt. Lönsamhet sticker ut som den mest negativa faktorn.

Sammanfattning

2023 var en ökenvandring för arkitektbranschen, efter en konjunkturmässig berg- och dalbanefärd de senaste fem åren. Omsättning, lönsamhet och beläggningsgrad sjönk rejält, arbetslöshet och konkurser ökade.

Svaren i år visar en stabilisering. Andelen som svarar ”oförändrat” har ökat och antalet negativa svar har minskat. Fortfarande ser de flesta ändå sämre tider för sina verksamheter.

När de företagande medlemmarna bedömer resultatet för helåret 2024 befarar de minskad omsättning och lönsamhet.

Lönsamheten sticker ut som den sämsta parametern. Medan omsättning och beläggningsgrad började hämta sig i boksluten för 2023 sjunker lönsamheten. Om ett företag inte har pengar finns det inget att stå på när marknadsläget svajar. Den stora utgiften för arkitektföretagen är lönekostnader och enda utvägen kan bli att säga upp medarbetare.

Enkäten i siffror

  • I snitt 80 procent av de svarande gör inga förändringar i arvodet under hösten 2024.
  • Beläggningsgraden var oförändrad för 41 procent av företagarna, för 23 procent har den ökat och för 36 procent har den minskat under det senaste halvåret. Statistiken för orderläge är snarlik.
  • Förändringar i omsättningen sedan i våras ökade, var oförändrad och minskade med ungefär 33 procent var. Knappt hälften, 44 procent, gör prognosen att omsättningen sjunker för helåret 2024.
  • Lönsamheten minskade bland de svarande med 39 procent mellan 2023 och 2024. För helåret 2024 uppskattar 43 procent att den kommer att minska.
  • Tolv procent planerar att öka antalet medarbetare inom kommande sex månader, sju procent planerar att minska den och 70 procent gör ingen förändring.

Arvoden

Medianarvodet för de företagande medlemmarna är 980 kronor i timmen, nästan på kronan detsamma som 2023. Samtliga medianarvoden ligger på samma nivåer som i fjol; för både privata och offentliga beställare exakt samma summa, för uppdrag åt privatpersoner har den ökat något (985 kr jämfört med 950 kr) och för underkonsultuppdrag sjunkit marginellt (850 kr mot 860 kr).

Det är också de privata beställarna som betalar högst maxarvode – 2 400 kr, att jämföra med 1 500 kr i maxarvode bland offentliga beställare och privatpersoner och 1 450 kr för underkonsulter. De lägsta arvodena i samtliga beställargrupper ligger mellan 650 och 550 kr. Offentliga beställare betalar minst, men den hårda prispress som fritextsvaren beskriver visar sig inte fullt ut i statistiken.

Prisförändringar

Fler planerar att höja sina priser jämfört med 2023, 17 mot 9 procent, även om fritextsvaren visar att de planerar för försiktiga höjningar. Av dessa är 20 procent enmansföretagare och 24 procent återfinns i företag med 6–20 anställda. Nära 80 procent av alla som svarat planerar inga prisförändringar under hösten.

Det finns också en del som svarar att de ska höja arvodena 2025. Fritextsvaren visar tyvärr att vissa företagare försökt höja sin arvoden men marknadsläget gör att de inte lyckats.

Jag försökte höja men det togs ej emot väl hos beställare som står för 80 procent av min omsättning, så fick behålla oförändrat.

Det är en konkurrens som är diabolisk. … Det offentliga har tappat det totalt och driver branschen i diket.

Ur fritextsvaren

Beläggning

Denna graf visar en positiv trend jämfört med 2023 års företagarenkät. Beläggningsgraden har ökat för fler och minskat för färre av de svarande: I år uppger 23 procent att den ökat och 36 procent att den minskat, jämfört med fjolårets 17 procents ökning och 45 procents minskning bland de som svarat.

Mellan tummen och pekfingret har företagarna större ökning ju större företag de har – medan beläggningsgraden för enmansföretagarna har förbättrats med 21 procent ligger företagarna med 6–20 anställda på 35 procents ökning. Och omvänt har den blivit sämre för 35 procent av enmansföretagarna mot 24 procent för de med 6–20 anställda.

Från ungefär april känns det som att det har börjat lossna lite. Beställarna är inte lika nattsvarta som de var i februari–mars.

Primärt är det de offentliga aktörerna som bromsar utvecklingen.

Dåliga utsikter inför hösten.

Ur fritextsvaren

Orderläge

Det är fler företagare som svarar att orderläget har minskat (33 procent) än ökat (24 procent) sedan i april–maj. För de flesta, 43 procent, är orderläget oförändrat.

I likhet med frågan om beläggningsgrad är företagarna på kontor med 6–20 anställda mer positiva än en- och fåmansföretagarna: den förra gruppen svarar att orderläget har ökat med 41 procent, dubbelt så mycket som enmansföretagarnas 20 procent och de med 2–5 anställda, där 23 procent svarar att det ökat.

Kontaktad av ytterligare ett företag. Projekt jag jobbar med är utökat/förlängt.

Det kommer in uppdrag men försiktigt och smått.

Jag jagar inga nya kunder utan arbetar med kunder jag gillar!

Ur fritextsvaren

Omsättning, framförhållning och lönsamhet

Förändring 2022–23

Omkring en tredjedel vardera av företagarna svarar att omsättningen ökade, minskade respektive var oförändrad mellan sista pandeminåret, 2022, och 2023. Minskad omsättning står för den högsta siffran; det uppger 38 procent i snitt. Företagarna med 6–20 anställda sticker ut – 46 procent anger en minskning.

Uppskattad förändring 2023 och 2024

För året är de svarande företagarna mer pessimistiska; 44 procent anar minskad omsättning och 23 procent tror på en ökning. Här är företagarna med 6–20 anställda mest positiva.

Statistiken visar en liten ljusning jämfört med företagarenkäten 2023. Då förväntade sig 48 procent att omsättningen skulle minska under året och 21 procent att den skulle öka. Men går vi ytterligare ett år tillbaka ökade omsättningen för 54 procent av företagarna mellan 2021 och 2022 – nedgången är påtaglig.

Fritextsvaren pendlar mellan ett fåtal optimistiska svar och flera som skadats av lågkonjunkturen. Svaren vittnar också om nedlagda företag och funderingar på a-kassa.

God orderingång under lågkonjunkturen hittills. Räknar med ytterligare förbättring när räntor går ned.

2023 var mycket tufft. 2024 är värre.

Företaget kommer troligtvis pausas eller likvideras för att ägarna ska kunna få a-kassa.

Nystartat hösten 2023, märker ökande trend från den hösten till nu.

Ur fritextsvaren

Lönsamhet

Förändring 2022 och 2023

Lönsamheten, mätt som rörelsemarginal, är den mest negativa parametern i årets enkät. Den minskade för nära 40 procent av de svarande mellan 2022 och 2023. För en fjärdedel ökade den. Det är en kontrast mot förra årets mätning, som jämförde 2021 med 2022. Då ökade lönsamheten för 39 procent medan de som hade en oförändrad eller minskad lönsamhet uppgav 30 respektive 31 procent.

För endast 21 procent av enmansföretagarna i årets enkät steg lönsamheten. Den största gruppen som uppgav ökad lönsamhet finns bland företagare med 6–20 anställda (32 procent), men där finns samtidigt störst andel som svarat att den minskat (47 procent). Det är ungefär 30 procent var av företagare med 2–5 anställda vars lönsamhet ökade, minskade eller var oförändrad.

43 procent räknar med att lönsamheten ska minska jämfört med i fjol. 22 procent räknar med en ökning. Förhoppningsvis blir det inte så illa – i förra årets enkät trodde 50 procent på minskning och 17 procent på ökning av lönsamheten 2023, jämfört med 2022. Och även om årets resultat är dystert så är det inte så illa som befarat.

Om vi klarar oss över 0% är vi nöjda. 2025 verkar se lite bättre ut. Men att nå de 9–10% vi är vana vid kommer dröja ett par år till.

Hoppas att alla ansträngningar gällande ackvisition ska ge utdelning!

Vi har ingen marginal, vi går minus på grund av hyresavtal. Händer inget går vi i konkurs inom ett år.

Påverkas mer av att vi är ett ungt företag med stora skillnader mellan år.

Ur fritextsvaren

Underkonsulter

För en majoritet (62 procent) av företagarna är läget oförändrat i fråga om att anlita underkonsulter. Det är betydligt fler som minskat än som ökat antalet anlitade underkonsulter det senaste halvåret. Jämfört med 2023 är läget trots allt bättre: då svarade 42 procent att de minskat antalet, mot 26 procent i år. Cirka tio procent ökade antalet både 2023 och 2024.

Av de som själva är underkonsulter har drygt hälften svarat att mängden uppdrag är oförändrade, men dubbelt så många svarar att uppdragen har minskat jämfört med att de har ökat. Jämfört med 2023 kommer ungefär lika stor del av omsättningen från underkonsultuppdrag.

Vi brukar byta tjänster i nätverket – låna in, låna ut. Klar minskning av detta.

Från nästan inget till inget.

Samma timpris som förra året. Mina underkonsulter lägger jag på 150 för att täcka omkostnader.

Snittarvode som underkonsult högst då dessa uppdrag i huvudsak görs åt arkitektkontor i Danmark.

Ur fritextsvaren

Förändringar i antal anställda

Siffrorna för samtliga företag är ungefär desamma som i fjolårets företagarenkät. Tolv procent planerar att anställa jämfört med nio procent 2023. Drygt 40 procent av de företagare som har 6–20 medarbetare går i anställningstankar. Andelen av alla svarande som planerar att minska personalstyrkan är sju procent, samma antal som i fjol.

Privat – offentlig beställare

De flesta som svarar på företagarenkäten är en- och fåmansföretagare, som i mindre grad svarar på offentliga upphandlingar. Det är därför inte märkligt att 63 procent av de svarande har övervägande privata beställare* och 25 procent har privatpersoner. 21 procent har övervägande offentliga beställare.
*andel med minst 50 procent av omsättningen

Mycket prat innan jag kan debitera.

Del av (offentliga) uppdragen är undervisning, där är timarvodet lägre än i merparten av andra uppdrag.

Det är som vanligt usel kvalitet på LOU-uppdrag. Kommunerna är makalöst dåliga på att få värde för deras inköp eftersom de prioriterar pris för kvalitet, antingen genom ett aktivt val eller genom ogenomtänkta utvärderingskonstruktioner som gör att priset ändå blir avgörande.

Privatpersoner väldigt kostnadsmedvetna just nu.

Likviditetsbrist råder hos de flesta kunderna.

Priserna per timme är inte minskat hos privata men upphandlingarna i offentliga har kraftigt minskat. Vi har förlorat många anbud där vi trott att vi gått lågt men det har sedan visat sig andra grävt djupa gropar.

Ur fritextsvaren

Om företagen och enkäten

Vi skickade ut enkäten till 887 medlemmar, anslutna till Företagarservice. 264 företagare, alltså 30 procent, svarade. Över 90 procent av dem har företaget som huvudsysselsättning. Hälften är enmansföretagare och knappt en tredjedel har 2–5 anställda. Drygt hälften av företagen har varit verksamma i elva år eller längre, 19 procent i 6–10 år, 24 procent i 1–5 år och 5 procent mindre än ett år.

Verksamhetsfält

Arbetar som verksamhetsansvarig i en BID-förening sedan 2019.

Cirkulär ekonomi, hållbara system.

Utbildningar, byggande i egen regi, projektutveckling, forskningssamverkan.

Mitt företag är utöver att vara ett arkitektkontor också ett förlag och en webbshop.

Järnvägsprojektering.

Ur fritextsvaren