SVERIGES ARKITEKTERS KONJUNKTURENKÄT MAJ 2024

Arkitektbranschen fortsätter krisa

Sveriges Arkitekters konjunkturenkät för maj indikerar en tudelning av arkitektbranschen. Svaren visar överlag en fortsatt krisande bransch, där en- och fåmansföretagarnas svar är mer negativa än de större företagens. Trots krisen jobbar endast en femtedel av de svarande, främst de större företagen, med att utveckla sitt erbjudande för att möta en förändrad marknad.

Arkitektföretagarna har svarat på frågor om beläggningsgrad, underkonsulter och orderläge – återkommande frågor i förbundets konjunkturenkäter. De har också svarat på en fråga om hur de ser på de närmaste tolv månaderna för sin verksamhet i relation till nuvarande konjunktur.

Beläggningsgrad

De flesta, 40 procent, svarar att beläggningsgraden är oförändrad. Nedbrutet på företagsstorlek svarar omkring 25 procent av en- och fåmansföretagen att den har ökat, medan 36 respektive 50 procent av företagen med 6–20 respektive fler än 20 anställda ser en ökning. Största minskningen, 36 procent, rapporterar enmansföretagarna.

Beläggningsgrad januari – februari 2024

Jämför nuvarande beläggningsgrad med hur den var i januari – februari 2024. Har den förändrats?

Ökad osäkerhet och varierande arbetsbelastning

Fritextsvaren visar på en varierad bild. Den övergripande trenden pekar mot en ökad osäkerhet och variation i arbetsbelastningen beroende på individuella omständigheter och marknadsfaktorer.

  • Snabba förändringar och hög efterfrågan: Flera arkitekter beskriver en situation där arbetsbelastningen är hög och snabba förändringar är vanliga. En arkitekt skriver “snabba puckar, allt är väldigt bråttom nu”.
  • Nystartade och mindre företag: För denna grupp varierar situationen. En person som startade sitt bolag i april nämner att de fortfarande håller på att etablera sig. Mindre uppdrag verkar vara vanligt, med kommentarer som “Får fler mindre uppdrag och något större varannan månad.”
  • Påverkan av offentliga och privata beställare: Offentliga beställare beskrivs som omogna och att de omorganiserar sina organisationer, vilket påverkar planprocesserna negativt. “Fortsatt omogna beställare på den offentliga sidan…”. Privata beställare verkar vara mer avvaktande.
  • Fluktuationer i uppdrag och projekt: Några rapporterar en ökning i arbetsbelastning, medan andra har sett projekt bli stoppade eller pausade. Exempelvis säger en arkitekt att “några stora projekt har blivit stoppade” medan en annan noterar “pågående uppdrag 100% beläggning.”
  • Osäkerhet och säsongsvariationer: Några arkitekter upplever osäkerhet om framtiden, särskilt efter sommaren. Detta antyds i uttalanden som “Det verkar samlas ihop lite inför semestern. Efter semestern är det mer osäkert.”
  • Minskad efterfrågan: Vissa arkitekter rapporterar minskad efterfrågan, till exempel, “Nu är det noll uppdrag. Inga nyinkomna efter december 2023.”
  • Ekonomiska och marknadsmässiga faktorer: Konjunktur och ekonomiska faktorer påverkar också beläggningen. En respondent skriver “på grund av konjunktur och att jag valt gå ner i arbetstid.”

Underkonsulter

Svaren visar att något färre använder sig av underkonsult jämfört med januari–februari. Av de företagare som anlitar underkonsulter svarar 64 procent att läget är oförändrat, liksom 62 procent av de som själva är underkonsulter. Flest uppdrag svarar enmansföretagarna att de har tappat, en minskning med 34 procent.

Förändringar i anlitande av underkonsulter

Hur uppskattar du att antalet anlitade underkonsulter har förändrats i maj jämfört med januari – februari 2024?

Förändringar om du själv är underkonsult

Hur har ditt/dina uppdrag förändrats i maj jämfört med januari – februari 2024?

Orderläge

Orderläget har minskat mest för enmansföretagarna, med 42 procent. För alla svarande har det minskat med 36 procent och ökat med 24 procent. Lägst ökning har företagen med 2–5 anställda; där svarar 19 procent att orderläget har ökat. Av företagen med sex eller fler anställda svarar 33 procent (de över 20 anställda svarar 50 procent) att de har högre orderingång.

Orderläget

Hur ser orderläget ut idag jämfört med januari – februari 2024?

Fortsatt osäkert men försiktig optimism

Fritextsvaren visar att säsongsvariationer och beroende av kundernas behov påverkar orderläget markant. Vissa arkitekter ser en ljusning, särskilt nystartade företag, medan andra upplever en fortsatt minskning och oro inför framtiden.

  • Osäkerhet och ljusning: Många arkitekter beskriver en viss förbättring, men med fortsatt osäkerhet. Exempelvis säger en respondent, “Saker verkar lossna men allt är fortfarande väldigt osäkert.” Detta indikerar en lättnad i orderläget, men med en försiktig optimism.
  • Beroende av kundernas behov: En arkitekt skriver “beroende av när någon vill ha hjälp,” vilket antyder att orderflödet är sporadiskt.
  • Nystartade företag: För nystartade företag ser orderläget ljusare ut med en ökning av jobb tack vare ökat förtroende från beställare. En respondent kommenterar “som nystartat företag ökat förtroende för beställare vilket ger fler jobb :)”.
  • Minskad orderstock: Flera arkitekter rapporterar en minskning i orderstocken jämfört med första kvartalet. Några beskriver en nedgång med ytterligare 5–10 procent, och vissa har inga uppdrag alls.
  • Säsongsvariationer: Vissa arkitekter ser en säsongsbunden variation, där orderläget delvis är normalt för tiden på året. En respondent skriver “delvis normalt för årstiden.” Det finns också en tendens att kommuner startar nya uppdrag i maj–juni, vilket påverkar orderläget positivt.
  • Försiktig ökning och speciella projekt: En del arkitekter ser en försiktig ökning i orderläget, men nämner att de vanliga brödjobben inte har återkommit fullt ut. Exempelvis “försiktig ökning” och “lite udda fåglar, brödjobben har fortfarande inte kommit tillbaka.”
  • Mindre projekt och senare startade jobb: Några arkitekter har fått nya mindre projekt och tidigare planerade jobb har gått igång senare än väntat. En respondent noterar “ytterligare två mindre projekt har tillkommit” medan en annan säger “tidigare planerade jobb har gått i gång senare.”
  • Brist på större uppdrag: Ett återkommande tema. En arkitekt uttrycker detta med “brist på större uppdrag/projektering.”
  • Fler aktiva kunder men oförändrad volym: Några arkitekter har fler aktiva kunder, men den totala volymen av arbete är densamma som tidigare. En respondent säger, “När det gäller antal aktiva kunder/uppdrag, så är det fler. Men volymen är ungefär densamma.”
  • Ovanligt låg framgång i att säkra uppdrag: En annan aspekt är att vissa arkitekter räknar på många jobb, men få resulterar i faktiska uppdrag. En respondent beskriver detta som “Vi räknar på en hel del jobb… Men inget har resulterat i något uppdrag. Ovanligt för oss.”
  • Framtida osäkerhet: Framtiden är osäker för många arkitekter, med vissa som tidigare haft bokade projekt för hösten nu står utan. En respondent konstaterar “jag hade projekt bokade under hela hösten, det har jag inte nu.”

Framtiden

Kombinationen av byggkris och klimatkris ger upphov till en diskussion om förändring av både arkitektrollen och företagens erbjudande. Vi ställde därför en fråga om hur företagarna ser på framtiden på ett års sikt för sin verksamhet, i relation till den nuvarande konjunkturen.

En femtedel svarar att de lägger tid på att arbeta om sitt erbjudande för att möta en förändrad marknad. Majoriteten, 59 procent, arbetar däremot på som vanligt och hoppas att det vänder. De större företagen är betydligt mer förändringsbenägna. De planerar heller inte för nedläggning, vilket tråkigt nog 14 procent av enmansföretagarna och 8 procent av fåmansföretagarna planerar för.

Hur ser du på framtiden (närmaste 12 månaderna) för din verksamhet i relation till den nuvarande konjunkturen?

Anpassning till nya marknadsförhållanden

Fritextsvaren visar att många är försiktigt optimistiska och hoppas på en vändning i konjunkturen de kommande tolv månaderna, medan andra fokuserar på diversifiering och anpassning till nya marknadsförhållanden. Samtidigt finns det en betydande andel som är osäkra och överväger att omforma eller avsluta sina verksamheter på grund av ekonomiska utmaningar.

  • Försiktig optimism och hopp om återhämtning: Många arkitekter uttrycker hopp om att konjunkturen börjar vända. En respondent skriver “vi hoppas att det börjar vända nu”. Några upplever redan en ljusning i efterfrågan och förväntar sig fler projekt till hösten.
  • Ökad specialisering och diversifiering: Arkitekter som har en bred kompetens och tidigare erfarenheter från både privat och kommunalt arbete ser detta som en styrka. En arkitekt nämner “genom mina tidigare erfarenheter från privat och kommunalt arbete ger det mig en bred kunskap som skapar förtroende för mina kunder.” Andra planerar att bredda verksamheten till närliggande uppdrag eller diversifiera sina tjänster, exempelvis genom att inkludera rådgivning och projektstyrning.
  • Osäkerhet och nödvändiga anpassningar: Flera arkitekter uttrycker osäkerhet om framtiden och överväger att omforma sin verksamhet. En respondent säger “det finns få ljusningar och vi överväger att omforma verksamheten totalt”. Andra nämner att de har börjat fokusera på nya typer av uppdrag och marknadsföra sig i olika kanaler för att minska risken och öka säkerheten i en osäker marknad.
  • Påverkan av konjunkturen och låg aktivitet: En respondent skriver “Lagt företaget vilande. Är arbetslös sedan februari. För första gången i mitt liv”. Andra uttrycker att de arbetar hårt för att få in uppdrag men överväger att lägga ner om ingen radikal ändring sker.
  • Fortsatt hög aktivitet och anställningar: Trots den övergripande osäkerheten, rapporterar några arkitekter om hög aktivitet. En arkitekt skriver “vi har maxfart och anställer”, vilket indikerar att vissa företag klarar sig bra även i den nuvarande konjunkturen.
  • Nya affärsidéer och automation: För att hantera den nuvarande ekonomiska situationen, utforskar några arkitekter nya affärsidéer och teknologiska lösningar som automation. En respondent skriver “vi undersöker även automatisering med hjälp av AI”.
  • Fokusering på alternativa upplägg: En del arkitekter arbetar på att anpassa sitt erbjudande och hitta nya typer av kunder och uppdrag. Detta inkluderar att fokusera på privata beställare för mindre projekt eller att bredda marknaden till att inkludera stadsutveckling och konstnärligt arbete.
  • Stabil verksamhet trots konjunktur: Några arkitekter upplever en stabil verksamhet trots konjunkturen. En respondent skriver “vi är inte så hårt drabbade av lågkonjunkturen och räknar med att det fortsätter. Det beror till stor del på att vi redan har en rätt bredd marknad som inte är helt beroende av byggbranschen”.
  • Pensionering och nedtrappning: Många äldre arkitekter planerar att trappa ner eller avsluta sin verksamhet inom de kommande åren. En respondent skriver “avveckling med ålders rätt!” och en annan nämner att de arbetar deltid och har några jobb som kanske kommer i vår/sommar.
  • Kritik mot branschorganisationer: Vissa arkitekter är kritiska till hur branschorganisationer, som Sveriges Arkitekter, hanterar den nuvarande situationen. En respondent uttrycker frustration med svaret “Vad gör Sveriges Arkitekter i denna marknad? Jag upplever att organisationen helt har kapitulerat.”

Om företagen

Hur många personer, alla yrkeskategorier, är anställda i ditt företag?

Verksamhetsfält som företagen är aktiva inom

Inom vilka verksamhetsfält är företagen aktiva utifrån antal anställda

Om enkäten

Konjunkturenkäten gick ut den 16 maj till 869 anslutna till Sveriges Arkitekters Företagarservice. När den stängde den 30 maj hade 289 svarat. Frågorna jämför nuläget med det under januari–februari 2024.