Konjunkturbarometern

Håll koll på konjunkturen med Sveriges Arkitekters barometer. Varje månad publicerar vi aktuell statistik om arbetslösheten bland medlemmarna.

Arkitektbranschen är ett konjunkturkänsligt yrke med stora variationer i antal arbetstillfällen. Arkitekter ligger långt fram i plan- och byggprocessen så kårens arbetsmarknad är en temperaturmätare på byggandets utveckling.

En svag men dock förbättring har skett i arbetslöshetsstatistiken för förbundets medlemmar. I oktober var 7,9 procent arbetslösa, mot september månads 8,2 procent. (Statistiken visar medlemmar som lyfter a-kassa i Akademikernas a-kassa i minst en dag.) Det är första gången på två år som arbetslösheten sjunker, med undantag för juni och juli i år, då den minskade med 0,1 procentenheter.

Nedgången i arbetslöshet syns i alla yrkesgrupper utom bland planeringsarkitekterna. Största minskningen står inredningsarkitekterna för: från 12,7 till 10,8 procent, vilket motsvarar 66 respektive 56 personer. Antalet arbetslösa arkitekter minskar från 10,3 till 10 procent, från 652 till 629 personer.

Siffrorna för landskapsarkitekterna går från 1,8 till 1,6 procent (31 respektive 28 personer utan arbete). För planeringsarkitekter går de åt motsatt håll; 1,9 jämfört med 1,5 procent (från 10 till 13 arbetslösa).

I oktober 2023 var andelen arbetslösa medlemmar i Sveriges Arkitekter och Akademikernas a-kassa 4,9 procent.

Arbetslöshet hos Sveriges Arkitekters medlemmar

Statistiken visar hur många procent bland de av våra medlemmar som är med i Akademikernas a-kassa som är arbetslösa. Den har ett mörkertal i form av arbetslösa som inte är med i eller har kvalificerat sig för a-kassan, något som bland annat är vanligt hos nyexaminerade. Vi ser också att många egenföretagare förlorar uppdrag, men inte vilandeförklarar eller lägger ner sitt företag, vilket är ett kriterium för att gruppen ska kunna få a-kasseersättning (tillsammans med medlemskap i Akademikernas a-kassa).

Under pandemiåren kom statliga stimulans- och arbetsmarknadsåtgärder arkitektbranschen till del, vilket pressade ner arbetslösheten.

Läs mer

Ingen snabb vändning för ekonomin
konjunktur

Ingen snabb vändning för ekonomin

Prognosen för Sveriges ekonomi är att den utvecklas svagt under 2024 och något starkare 2025. Det är först under 2026 som lågkonjunkturen väntas vara över. Det skriver Sacos chefsekonom Håkan Regnér i sin analys av Konjunkturinstitutets (KI) senaste konjunkturbarometer.
Publicerad: