- Hem
- Medlem
- Företagare
- Sveriges Arkitekters konjunkturenkät
- Konjunkturbarometern
Konjunkturbarometern
Håll koll på konjunkturen med Sveriges Arkitekters barometer. Varje månad publicerar vi aktuell statistik om arbetslösheten bland medlemmarna.
Arkitektbranschen är ett konjunkturkänsligt yrke med stora variationer i antal arbetstillfällen. Arkitekter ligger långt fram i plan- och byggprocessen så kårens arbetsmarknad är en temperaturmätare på byggandets utveckling.
För andra månaden i rad sjunker nu arbetslösheten bland Sveriges Arkitekters medlemmar. En liten sänkning kom i oktober, då 7,9 procent var arbetslösa jämfört med 8,2 procent i september. November månads statistik landar på 6,9 procent – alltså en minskning med en hel procentenhet.
Minskningen är glädjande och att den sker för andra månaden i rad gör att vi hoppas att den är en trend. Vi har också sett betydligt färre arbetsbrister i oktober och november, ytterligare ett positivt tecken.
Jens Andersson, chefsjurist
Nedgången syns i första hand för arkitekterna, som går från 10 till 8,6 procents arbetslöshet. Det motsvarar 629 mot 542 individer. Även inredningsarkitekter ser etn rejäl minskning i antalet arbetslösa: från 10,8 procent (56 individer) till 10,2 (53). Bland planeringsarkitekter är siffran oförändrat 1,9 procent (13 individer).
Landskapsarkitekter är den enda yrkeskategori där trenden går i negativ riktning. Arbetslösheten ökar från 1,6 till 1,9 procent, med fem individer till 33.
I november 2023 var andelen arbetslösa medlemmar i Sveriges Arkitekter och Akademikernas a-kassa 5,3 procent.
Arbetslöshet hos Sveriges Arkitekters medlemmar
Statistiken visar hur många procent bland de av våra medlemmar som är med i Akademikernas a-kassa som är arbetslösa. Den har ett mörkertal i form av arbetslösa som inte är med i eller har kvalificerat sig för a-kassan, något som bland annat är vanligt hos nyexaminerade. Vi ser också att många egenföretagare förlorar uppdrag, men inte vilandeförklarar eller lägger ner sitt företag, vilket är ett kriterium för att gruppen ska kunna få a-kasseersättning (tillsammans med medlemskap i Akademikernas a-kassa).
Under pandemiåren kom statliga stimulans- och arbetsmarknadsåtgärder arkitektbranschen till del, vilket pressade ner arbetslösheten.
Läs mer
- Så fick de nya jobb trots krisen, tidningen Arkitekten 2 december 2024.
- De har ökat antalet anställda trots dåliga tider, tidningen Arkitekten 9 sep 2024.
- Så mycket har företagen krympt, tidningen Arkitekten 5 sep 2024.
- Branschprofilerna om krisen: Då vänder det, tidningen Arkitekten 29 augusti 2024.
- Stora skillnader i arbetslöshet bland arkitekterna, tidningen Arkitekten 21 sep 2023.