Konkurrensklausuler – se upp och tänk efter före

Det är inte ovanligt att arbetsgivaren skriver in konkurrensklausuler i anställningsavtalet. Därför är det viktigt att du innan du skriver på anställningsavtalet överväger vad konkurrensklausulen innebär.

Vad är en konkurrensklausul?

När du är anställd har du en långtgående lojalitetsplikt som innebär att du ska sätta din arbetsgivares intressen framför dina egna i situationer när era intressen krockar. Du får till exempel inte bedriva någon konkurrerande verksamhet. När din anställning upphör gäller inte lojalitetsplikten längre, vilket innebär att du får ta anställning hos konkurrent eller starta eget.

En konkurrensklausul kan förlänga din lojalitetsplikt så att den gäller även efter det att din anställning upphört.

Konkurrensklausuler i anställningsavtal

Var uppmärksam på vad ni kommer överens om. Inte sällan stöter juristerna på Sveriges Arkitekter på att arbetsgivare slentrianmässigt har konkurrensklausuler i anställningsavtal, även där sådana klausuler inte är befogade.

I vissa fall kan det vara befogat med en konkurrensklausul med då måste det finnas ett legitimt syfte.

Det är på förhand komplicerat att ge ett entydigt svar på vilka villkor som skulle stå sig vid en rättslig prövning respektive inte göra det. Eftersom konkurrensklausulen gäller fram till dess att en domstol bestämmer annat är det under alla förhållande viktigt att veta vad man har att rätta sig efter som anställd.

Konkurrensklausulen gäller till dess annat bestäms så man tar alltid en risk genom att bryta mot klausulen, eftersom det kan leda till en domstolsprocess.

Kundskyddsklausul

Tyvärr förekommer även olika former av kundskyddsklausuler. Det är en form av konkurrensklausul som på olika sätt begränsar vilken kontakt eller form av överenskommelser en anställd får ha med bolagets kunder efter det att anställningen upphört.

Se upp med dessa då de kan begränsa möjligheterna att ta anställning.
Notera dock att lagen om företagshemligheter alltid gäller för kundregister med mera.

Att tänka på

Tänk på det här om det finns en konkurrensklausul och/eller en kundskyddsklausul i ditt anställningsavtal:

  • Vilka är arbetsgivarens skyddsvärda intresse för att ha klausulen? Är det över huvud taget berättigat med en konkurrensklausul?
  • Vad innebär konkurrensklausulen rent faktiskt för dig?
  • Hur omfattande är den tidsmässigt?
  • Har lönen satts med beaktande av konkurrensklausulen?
  • Ersätts du ekonomiskt för den påverkan som konkurrensklausulen har under bindningstiden?
  • Vad händer om du bryter mot konkurrensklausulen utgår vite eller vad gäller?
  • En konkurrensklausul gäller som regel inte om uppsägning sker av arbetsgivaren vid arbetsbrist. Se till att det finns med som en som en punkt i avtalet.

Avtal om konkurrensklausuler

Svenskt Näringsliv och Förhandlings- och samverkansrådet PTK har tagit fram ett avtal om bland annat användning av konkurrensklausuler. Till avtalet om konkurrensklausuler finns bifogad en exempelklausul.