Omställningsstudiestöd

Omställningsstudiestödet är ett offentligt studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet som infördes 1 oktober 2022. Det ger dig möjlighet att bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbets­marknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta spår.

Så här fungerar det

  • Omställnings­studiestödet består dels av ett bidrag på 80 procent av din tidigare lön (upp till maximalt 5 275 kronor per vecka 2024), dels av ett lån som du kan fylla på med om du vill. Du kan få stödet i 44 veckor – längre om du studerar på deltid.
  • Utbildningar som ger rätt till studiemedel kan även ge rätt till omställningsstudiestöd, till exempel på yrkeshögskola, komvux, folkhögskola, universitet etc.
  • Du ansöker om stödet via CSN, som fattar beslut efter att ha fått ett yttrande från den berörda omställningsorganisationen.
  • Stödet kan sökas två gånger per år, i oktober och april. Det är viktigt att ansöka så snart som möjligt eftersom medlen är begränsade.
  • Arbetsgivaren kan inte bestämma vad man ska studera, men kan i vissa fall skjuta upp studieledigheten.

För att få omställningsstudiestöd måste du uppfylla olika villkor. Läs mer om vad som gäller på CSN:s webbplats.

Ta hjälp av en omställningsorganistion

Är varslad eller uppsagd kan du som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal få hjälp med ansökan och kompletterande studiestöd från en omställningsorganisation.

  • För dig som har kollektivavtal och arbetar i privat sektor kan du få hjälp av TRR.
  • För dig som arbetar kommunalt eller regionalt kan du få hjälp av omställningsorganisationen Omställningsfonden.
  • För dig som arbetar på en arbetsplats utan kollektivavtal kan du ta hjälp av Offentliga omställningsorganisationen.

Är du osäker på vilken omställningsorganisation du kan få hjälp ifrån kan du ta reda på det på webbplatsen Hitta din omställningsorganisation.

Bra att veta

Det är två ansöknings­omgångar per år. När du kan ansöka beror på när perioden som du vill ha omställningsstudiestöd för startar. Det är viktigt att du hänger på låset och söker på samma dag som ansökningsperioden startar. Då hamnar du långt fram i kön och har större chans att få stöd, då handläggningstiderna är väldigt långa just nu (2024).

Här ser du när du som tidigast kan skicka in din ansökan:

  • Från och med den 1 oktober kan du ansöka om du vill få omställningsstudiestöd för en period då du studerar som börjar någon gång mellan den 1 januari och den 30 juni nästa år.
  • Från och med den 1 april kan du ansöka om du vill få omställningsstudiestöd för en period då du studerar som börjar någon gång mellan den 1 juli och den 31 december samma år.