SVERIGES ARKITEKTERS FÖRETAGARENKÄT DECEMBER 2024

De minsta arkitektföretagen har det tuffast

I Sveriges Arkitekters konjunkturenkät för december är svaren mer negativa än positiva. Det är tydligt att de minsta företagen får ta den tuffaste smällen.

– Krisen har inneburit en ökad ekonomisk otrygghet för många av de medlemmar som driver mindre företag. Lagstiftningen som reglerar a-kassa är inte anpassad för den verklighet som många företagare befinner sig i, säger Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter.

– En annan faktor som drabbar många mindre företag är att det blir färre uppdrag som underkonsult hos större företag och kommuner till följd av deras sämre ekonomi.

Samtidigt finns andra tecken på att läget kan vara på väg att förbättras. Exempelvis har förbundets jurister fler uppdragsavtal att granska och ett antal större kontor upphört med att hyvla personal och återgått till heltidsjobb. Läs mer i tidningen Arkitektens spaning.

Arkitektföretagarna har svarat på frågor om beläggningsgrad och orderläge. Vi har också lagt in en fråga om de har behövt pausa sin verksamhet under 2024.

Beläggningsgrad

En femtedel svarar att beläggningsgraden har ökat och en tredjedel att den har minskat. Nästan hälften, 47 procent, svarar att den är oförändrad.
Jämför vi egen- och fåmansföretagare med upp till sex anställda med större företag är skillnaden tydlig. För de minsta företagarna har beläggningsgraden ökat för färre än 20 procent. Av företagare med 6–20 anställda ser 33 procent en ökning, och av de med 21 anställda eller fler ser 40 procent ett förbättrat orderläge – dubbelt så många som de mindre. De som fått minskad beläggningsgrad är i första hand de minsta företagarna.

Ur fritextsvaren

Låg beläggning under perioden maj till september, sedan svag ökning.

Enmansföretagare

Har endast gjort ett fåtal mindre uppdrag i år och årsomsättningen 2024 kommer motsvara vad jag omsatte på en månad 2022/2023.

Enmansföretagare

Minskat med mer än 50 procent.

Enmansföretagare

Den har varit hög sedan september.

Enmansföretagare

I september var det dött, nu rör det på sig igen.

Företagare med 2–5 anställda

Det fyller dock inte riktigt oss två delägare med full sysselsättning.

Företagare med 2–5 anställda

Projekt vi trodde skulle dra igång är avvaktar fortfarande.

Företagare med 6–20 anställda

Orderläge

Även på frågan om orderläge svarar ungefär hälften att det är oförändrat, en femtedel ser en ökning och en tredjedel en minskning. Och precis som i frågan om beläggningsgrad ger de minsta företagarna de mest negativa svaren.

Av företagen med 6–20 anställda svarar 29 procent att orderläget förbättrats och 15 procent att de försämrats. Bland enmansföretagen och företagen med 2–5 anställda har orderläget ökat för 16 respektive 15 procent och minskat med 33 respektive 35 procent.

Ur fritextsvaren

Det är näst intill obefintligt.

Enmansföretagare

Inga ordrar oavsett.

Enmansföretagare

Fortfarande på för låga nivåer för att hålla kontoret mer än ’flytande’.

Företagare med 2–5 anställda

December–januari har alltid lägre beläggning.

Företagare med 6–20 anställda

Lika kort framförhållning! Det såg inte så bra ut inför september heller, men det slutade med att september blev fullbelagt.

Företagare med 6–20 anställda

Pausad verksamhet

Vi ställde också frågan om företagarna behövt pausa sin verksamhet under 2024, för att i stället få a-kassa. Här svarade 92 procent nej. Av dessa är fyra procent enmansföretagare och två procent har företag med 6–20 anställda. Ingen av de som svarat pausar företaget för tillfället eller har lagt ner.

Fritextsvaren vittnar om företagare som gör uppoffringar för att hålla igång företaget och sådana som anser sig sitta i en rävsax: De skulle vilja pausa eller lägga ner verksamheten, men det är svårt av ekonomiska skäl. De minsta företagen har det besvärligast.

– Det hade underlättat för de företagande medlemmar som drabbas av byggkrisen om det skulle vara möjligt att pausa företaget vid mer än ett tillfälle för att söka a-kassa, säger Jens Andersson. 

Ur fritextsvaren

Jag har inte kunnat lägga företaget vilande då det varit uppbundet av åtaganden mot leverantörer. Bokslutet ser nu ut att gå ihop med stor förlust men bara tack vare att jag inte tagit ut lön under hela hösten och även temporärt lånat in pengar för att klara likviditeten.

Enmansföretagare

Jag funderar på att pausa. Höet på loftet börjar sina.

Enmansföretagare

Jag behöver pausa verksamheten men har avstått pga alltför låg utbetalning från a-kassan som ett resultat av den låga lön som jag under en längre tid har tagit ut.

Enmansföretagare

Men jag har jobbat deltid inom vården för att få in en fast inkomst parallellt med företaget.

Enmansföretagare

Eventuellt behöver företaget pausas i februari 2025.

Enmansföretagare

Fortsätter med lägre lön.

Enmansföretagare

Företaget gick i konkurs. Nytt bolag är igång igen.

Företagare med 6–20 anställda

Personalen hyvlades och arbetade 80 procent i 6 månader.

Företagare med 6–20 anställda

Om företagarna

Om enkäten

Konjunkturenkäten gick ut den 3 december till 935 anslutna till Sveriges Arkitekters Företagarservice. Den pågick året ut och 231 svarade. Frågorna jämför nuläget med det under september 2024.