DELRAPPORT 2 – DISKRIMINERING PÅ GRUND AV KÖN

Särbehandling och diskriminering på grund av könstillhörighet

Sveriges Arkitekter har genomfört en enkät för att mäta förekomsten av upplevd diskriminering bland sina yrkesverksamma medlemmar. Den presenteras som tre delrapporter på arkitekt.se. Resultatet visar att könstillhörighet är den vanligaste upplevda diskrimineringsgrunden, följt av etnisk tillhörighet och ålder.

Diskriminering är en kränkning av den grundläggande rätten till likabehandling och orsakar lidande och ohälsa för de som utsätts. Det skapar otrygga arbetsplatser och hämmar individers och organisationers utveckling.

Sveriges Arkitekter jobbar för goda arbetsvillkor och arbetsmiljöer för våra medlemmar. Vi vill att alla arkitekter ska komma till sin rätt och kunna verka på likvärdiga villkor och med lika möjligheter – oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Det är inte bara en avgörande fråga för våra medlemmar. Det angår oss alla, eftersom en arkitektkår som präglas av mångfald, jämlikhet och jämställdhet har bäst förutsättningar att hantera samhällets kontinuerliga utmaningar och förändringar.

Som ett led i vårt arbete för mångfald, jämlikhet och jämställdhet ville vi ta reda på i vilken utsträckning våra medlemmar utsätts för diskriminering och kränkande särbehandling. Vi har därför genomfört en undersökning bland yrkesverksamma medlemmar i syfte att undersöka förekomsten av diskriminering i yrkeslivet. Denna delrapport avser upplevd diskriminering på grund av könstillhörighet.

Vad räknas som diskriminering?

Orättvis behandling är inte alltid diskriminering i lagens mening – men det kan vara det. Det finns ett antal kriterier, som alla behöver vara uppfyllda, för att ett agerande ska räknas som diskriminering i arbetslivet. Till en början behöver det handla om en fysisk person som blivit missgynnad eller kränkt. I regel ska det också finnas ett samband med en diskrimineringsgrund. Det behöver dessutom handla om att diskrimineringen sker på ett sådant sätt som räknas som en av de former av diskriminering som beskrivs i lagen, och missgynnandet eller kränkningen behöver ha ett samband med arbetet.

Skyddet mot diskriminering i arbetslivet gäller fler än den som redan är anställd. Även den som söker ett arbete, är praktikant eller är inlånad eller inhyrd hos arbetsgivaren skyddas av lagen.

Könsdiskriminering är den vanligast förekommande upplevda diskrimineringsgrunden i undersökningen. 59 procent anger att de har upplevt negativ särbehandling utifrån kön.

Var fjärde kvinna upplever diskriminering

Nästan 24 procent av de svarande upplever att de blivit diskriminerade på något sätt. Av dessa uppger 27 procent av kvinnorna och 16 procent av männen att de har blivit diskriminerade. (Färre än tio svarande finns i gruppen icke-binära, och ännu färre i osäkra eller vill ej svara. Därför redovisar vi inte dessa särskilt.)

Trots att arkitektkåren i dag består av en majoritet kvinnor, både bland yrkesverksamma och studerande, är kön alltså fortfarande den vanligast förekommande grunden för upplevd diskriminering. Det pekar på att problemen med diskriminering inte försvinner av sig själva enbart genom att numerären kvinnor ökar. Därför krävs aktiva insatser från i första hand arbetsgivarna i branschen.

På vilket sätt påverkas medlemmarna av den upplevda diskrimineringen?

Vanligast i gruppen är ”psykisk kränkning”, vilket drygt hälften av de svarande uppgivit. Därefter följer ”arbetsuppgifter” och på tredje plats kommer ”ekonomiskt”.

Könsdiskriminering skiljer sig från diskrimineringsgrunderna ålder och etnicitet, där ”karriärmöjligheter” är den vanligaste effekten av den upplevda diskrimineringen. Av fritextsvaren framgår att upplevelsen bland annat handlar om att medlemmen inte blivit lyssnad på, fått kommentarer om klädsel eller utseende, eller att bli tillfrågad på grund av kön snarare än kompetens. Där finns också flera kopplingar till graviditet och föräldraledighet.

De som svarat ”annan kränkande särbehandling” eller ”trakasserier” har i fritextsvaren kunnat formulera vad de utsatts för. Några exempel:

  • ”I samband med att jag skulle gå på föräldraledighet fick jag först höra att det kostar företaget mycket att folk är föräldralediga, och när jag kom tillbaka till jobbet efter föräldraledighet fick jag VÄLDIGT liten lönerevision i april med förklaringen ’alla föräldralediga får det’.”
  • ”På grund av graviditet fick jag inte arbeta kvar som timanställd trots att jag själv ville.”
  • ”Jag är kvinna och jag upplever ibland att män inte tar till sig vad jag säger. Senast igår då jag var ensam kvinna med tre män. Jag framförde en lösning på en fråga som männen inte tog till sig/inte förstod. 20 minuter senare kom männen fram till den lösning jag presenterat tidigare. En form av subtil behandling som jag uppfattar beror på mitt kön.”
  • ”Bli utpekad vid möten för typiskt kvinnliga attribut (med denna avsikt) som klädsel, makeup etc på ett nedlåtande sätt.”
  • ”Nedvärderande kommentarer från kunder.”
  • ”Har flera gånger blivit erbjuden att medverka i sammanhang för att jag är kvinna, eller behöver balansera upp en manlig grupp. Att inte få en förfrågan pga att min kompetens eller erfarenhet i första hand lyfts fram upplever jag som oerhört kränkande.”
  • ”Att man inte lyssnar det jag säger, ger credit till annan person som sedan säger det igen.”
  • ”Har vid några tillfällen känt att min kompetens inte respekterats på grund av att jag är en ung kvinna. Oftast av äldre män som arbetar som konsulter i företag vi samarbetar med.”
  • ”Blir fråntagen kvalificerade arbetsuppgifter utan att ens bli informerad om det. Avsaknad av förklaring.”

Diskriminering på grund av graviditet och föräldraledighet

En särskild form av könsdiskriminering drabbar gravida kvinnor genom att de sorteras bort i rekryteringsprocesser och att deras tim- eller provanställningar avslutas. Enligt vår erfarenhet från medlemsrådgivningen är det även relativt vanligt att medlemmar upplever en sämre löneutveckling när de ska eller har varit föräldralediga. Det drabbar kvinnor i högre utsträckning då de tar ut större delen av föräldraledigheten.

Ekonomisk diskriminering och osakliga löneskillnader

Nära hälften, 45 procent, har svarat att diskrimineringen fått ekonomiska konsekvenser. Vi har därför gått igenom vår senaste lönestatistik för att översiktligt undersöka om det går att utläsa några osakliga skillnader mellan kvinnor och män vad gäller lön.

Utgår vi bara från befattning finns vissa skillnader. Eftersom kåren har en övervikt av män bland de äldre medlemmarna så verkar det dock framför allt bero på att männen i snitt har längre erfarenhet än kvinnorna och därför tjänar mer.

Vid en jämförelse av män och kvinnor med samma examensår noterar vi en skillnad i chefslöner där männen tjänar mer. Vi behöver utreda det noggrannare.

Hur ofta och var har diskrimineringen förekommit?

38 procent uppger att utsattheten pågår löpande och 62 procent att de utsatts vid enstaka tillfällen. Merparten av den upplevda diskrimineringen sker på arbetsplatsen (88 procent), men även hos kund/beställare (24 procent) och i annan arbetsrelaterad miljö (14 procent).

Ålder

Det är vanligast att kvinnor i åldern 35–44 år har upplevt diskriminering, följt av kvinnor i åldern 45–54 år.

Vad gör de utsattas arbetsgivare?

Endast 58 procent har påtalat problemet för en person i ledande ställning. Hela 72 procent svarar att tillräckliga åtgärder inte vidtagits.

Uppdelat per sektor svarar så många som nio av tio inom statlig och privat sektor att arbetsgivaren inte vidtagit tillräckliga åtgärder. Två tredjedelar inom kommun och privat (som konsult) anger att arbetsgivaren inte har vidtagit tillräckliga åtgärder.

I enkäten frågade vi om könsidentitet och 69 procent av de svarande i enkäten uppger att deras könsidentitet är kvinna och 30 procent är man. Knappt en halv procent anger ickebinär. Det kan jämföras med den juridiska könsfördelningen bland våra yrkesverksamma medlemmar där 65 procent är kvinnor och 35 procent är män.

Vad gör Sveriges Arkitekter?

Resultatet av undersökningen är alarmerande och Sveriges Arkitekter tar frågan på stort allvar. Vi uppmanar alla arbetsgivare i branschen att ta sitt ansvar. Vi arbetar själva med frågan i de sammanhang där vi har rådighet och möjlighet att påverka.

Enligt förbundets principprogram ska förbundet motverka diskriminering och arbeta för jämställdhet och integration i medlemmarnas utbildningar och yrkesliv. Förbundet arbetar också utifrån sin policy om inkludering och likabehandling som har tagits fram av det tidigare rådet Arkitekt(hen) med uppdrag från förbundsstyrelsen.

Sveriges Arkitekter arbetar för goda arbetsvillkor och arbetsmiljöer för våra medlemmar. Vi vill att alla arkitekter ska komma till sin rätt och kunna verka på likvärdiga villkor och med lika möjligheter, oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsvariation, sexuell läggning eller ålder.

Det här gör förbundet:

  1. Vår medlemsrådgivning ger dig stöd om du utsatts för särbehandling eller diskriminering.
  2. Vår årliga lönestatistik skapar förutsättningar för öppenhet och motverkar särbehandling.
  3. Vårt krav på nya klausuler i våra kollektivavtal leder till att arbetsgivarna mer metodiskt genomför de aktiva åtgärderna för att förebygga diskriminering.
  4. Vi utbildar fackklubbar och medlemmar om mångfald och likabehandling.
  5. Vi gör riktade uppmaningar till medlemmars arbetsgivare att kartlägga, förebygga och åtgärda diskriminering.
  6. Vår kampanj för att upplysa medlemmarna om vem de ska vända sig till när de blir utsatta för särbehandling eller diskriminering.

Fakta om undersökningen

Enkäten har genomförts av undersökningsföretaget Evimetrix på uppdrag av Sveriges Arkitekter. Undersökningen har riktats till förbundets yrkesverksamma medlemmar (exklusive de som är anslutna till vår Företagarservice) och har skickats ut med elektronisk datainsamling. Datainsamlingsperioden var 22 september–17 oktober 2022. All data har anonymiserats vilket innebär att inga svar kan kopplas till en enskild medlem. Enkäten skickades till 8 667 medlemmar och antalet kompletta svar var 1 770 vilket ger en svarsfrekvens på 21 procent.

Har du frågor om undersökningen kontakta chefsjurist Jens Andersson på mejl jens.andersson@arkitekt.se.