3 frågor till utredare Anders Printz
I dag, tisdag den 21 januari, överlämnade Anders Printz utredningen om huruvida den motion om Israel-Palestinakonflikten, som röstades igenom på årsstämman i december 2024, är i enlighet med Sveriges Arkitekters stadgar. Han kommenterar nu för första gången arbetet och utredningen.
Vilka är dina slutsatser efter att ha granskat frågan om motionen?
– Jag börjar med att konstatera att Sveriges Arkitekter är ett förbund som har betydelse för sina medlemmars villkor och yrkesutövning. Då är det viktigt att förbundet inte bedriver verksamhet som uppenbarligen är i strid med ändamålet. Därefter har jag tolkat ändamålsparagrafen i stadgarna utifrån ordalydelsen, andra styrdokument och den verksamhet som förbundet bedrivit de senaste åren. Jag sammanfattar ändamålet som att verksamheten ska handla om arkitekternas och arkitekturens villkor och förutsättningar.
Sedan har jag granskat de fyra besluten som fattats utifrån motionen var för sig. Min bedömning är att ett beslut är i uppenbar strid med ändamålet och två är förenliga med ändamålet. Ett tredje är mer svårbedömt men i vart fall inte oförenligt med ändamålet. Jag konstaterar att förbundet inom ramen för sitt ändamål kan ge stöd till arkitekter och arkitekturen i krig och konfliktområden som Palestina. Men däremot inte ta ställning för att vissa åtgärder ska vidtas mot den ena parten i en komplicerad och starkt polariserande konflikt.
Som stöd för framtida övervägande föreslår jag att Sveriges Arkitekter ska ta fram en policy för sitt internationella arbete.
Har frågan varit svår att utreda?
– Det är en fråga som starkt engagerar medlemmarna på olika sätt. Därför har jag den största respekt för uppgiften och det är alltid grannlaga att formulera sig så att det blir tydligt. Men jag inte tvekat så mycket kring mina ställningstaganden kring de fyra olika besluten.
Hur tror du medlemmarna kommer att uppfatta utredningen?
– Jag har understrukit i rapporten att det är stämman som beslutar hur slutsatserna i utredningen ska hanteras. Jag hoppas att utredningen uppfattas som ett tillräckligt underlag för dialog och demokratiska beslut kring förbundets ändamål och uppgift. Till sist hoppas jag att många medlemmar läser utredningen och reflekterar över innehållet.
Extrastämma 2025
Utredningen föredras och beslutas om på Sveriges Arkitekters extrastämma den 30 januari.