Åldersgränserna höjs och ett tak införs i tjänstepensionen ITP
Svenskt Näringsliv och PTK har kommit överens om ändringar i ITP-avtalet. Från 2023 kommer den som omfattas av ITP1 att tjäna in tjänstepension upp till 66 års ålder. Rätten att få ITP:s sjukpension höjs också till 66 års ålder för alla som har ITP. I ITP1 införs ett tak för intjänande av pensionspremier.
Arbetar du på ett arkitektkontor i privat sektor med kollektivavtal berörs du av den här förändringen. Då vi förväntas att arbeta längre är det viktigt att pensionssystemen följer med.
– Allt fler tjänstemän arbetar längre upp i åldrarna, och det är viktigt att man då kan fortsätta att tjäna in ålderspension och även har rätt till sjukpension. Det är bra för våra medlemmar att vi nu höjer gränsen till 66 år, vilket också går i linje med förändringarna i det allmänna systemet, säger Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp.
ITP 1 är en premiebestämd pension som i huvudsak omfattar tjänstemän födda 1979 eller senare. Från den 1 januari 2023 kommer de att tjäna in tjänstepension upp till 66 år. Ingen förändring sker avseende ålderspensionen i ITP2, en förmånsbestämd pension som i huvudsak omfattar tjänstemän födda 1978 eller tidigare. Däremot höjs rätten att få ITP:s sjukpension till 66 års ålder – för alla som har ITP.
Ett inkomsttak införs också för ITP1. Idag tjänar den som har ITP 1 in tjänstepension på hela lönen, oavsett storlek. Det nya inkomsttaket innebär att den som tjänar mer än 30 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar en månadslön på 177 500 kronor, inte får pensionsinbetalningar på den del av lönen som överstiger 30 inkomstbasbelopp.
Förändringarna i ITP-avtalet gäller från den 1 januari 2023, samtidigt som höjningarna av åldersgränserna i den allmänna pensionen och näraliggande trygghetssystem införs.