Arbetsgivarens skyldighet att förhandla

Publicerad: 2024-11-06

Det är viktigt att du som är fackligt förtroendevald har koll på när arbetsgivarna ska förhandla. Om din arbetsplats omfattas av kollektivavtal är arbetsgivaren skyldig att följa MBL. Vanliga frågor nu handlar om förhandling vid återanställning och återgång efter hyvling.

När det finns kollektivavtal är en arbetsgivare skyldig att förhandla enligt paragraf 11 i lagen om medbestämmande i arbetslivet – MBL.

Arbetsgivaren är skyldig att förhandla med den lokala fackklubben innan arbetsgivaren beslutar om ”viktigare förändringar av sin verksamhet”. Med viktigare förändringar menas alla frågor som en facklig klubb typiskt sätt har ett intresse av att förhandla. Det betyder till exempel omorganisationer, chefstillsättningar, flytt av lokaler och liknande.

De medarbetare som erbjuds ökad sysselsättningsgrad och vill tacka ja bör få skälig tid för att ställa om till den nya arbetstiden.

En fråga som dyker upp allt oftare är arbetsgivarens skyldighet att förhandla inför återanställning. Enligt LAS 32 § behöver förhandling ske om det finns fler än en person med företrädesrätt eller när arbetsgivaren vill frångå företrädesrätten till återanställning.

Återgång efter hyvling

Flera arkitektkontor har tillämpat så kallad hyvling där heltidstjänster gjorts om till deltidstjänster. Nu börjar fler och fler arbetsgivare att vilja återgå till heltid vilket såklart är goda nyheter. Det finns dock några frågor för det lokala facket att bevaka i samband med det.

De medarbetare som erbjuds ökad sysselsättningsgrad och vill tacka ja bör få skälig tid för att ställa om till den nya arbetstiden. Det kan krävas ändringar till exempel vad gäller barnomsorg, annat deltidsarbete eller utbildning.

En annan fråga är vad som händer om en medarbetare tackar nej och det inte finns några deltidstjänster kvar i organisationen. Arbetsgivaren kan då troligen säga upp den deltidsanställde som i värsta fall riskerar att bli av med a-kassa.

Det kan också vara så att det inte finns heltidstjänster så att det räcker till alla medarbetare som vill ha det. Då gäller LAS 25a § som ger företrädesrätt till de medarbetare som anmält att de vill ha en högre sysselsättningsgrad.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
”Vi har kvar en process som ger trovärdighet”
Ulrik Östling, förhandlingschef på Sveriges Arkitekter. Foto: Peter Phillips
Fackligt

”Vi har kvar en process som ger trovärdighet”

Sveriges Arkitekter, Sveriges Ingenjörer och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Innovationsföretagen. Det gäller för två år, 2023–2024.
Publicerad:
Tobias Olsson är invald i Sacos styrelse
Fackligt

Tobias Olsson är invald i Sacos styrelse

Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson har valts in som ny ledamot i Sacos styrelse.
Publicerad: