Årets Arkitekturkommun 2023 heter Karlstad

Publicerad: 2023-11-07

Den trefaldiga vinnaren Karlstad lyckas kamma hem priset för Årets Arkitekturkommun en fjärde gång och blir vinnaren för år 2023. Karlstad följs tätt av Borås på andraplats och Landskrona på tredje. Det visar en rapport som har tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

Videon kräver godkännande av cookies för tredjepart, Youtube.com. Genom att visa videon godkänner du att cookies sparas från Youtube.com enligt deras villkor.
Gå till videon på Youtube.com
Följ med till Karlstad och se vad det är de gör så bra där egentligen ...

När det kommer till att hantera bostadsförsörjning och se till att det som byggs har goda förutsättningar för att vara hållbart och attraktivt så är Karlstad, Borås och Landskrona bäst i Sverige.

– Vi är glada att för sjunde året i rad lyfta fram de kommuner som jobbar bäst med arkitekturen och samtidigt strävar efter att tillgodose bostadsbehovet och minska byggandets klimatpåverkan. Den bästa grogrunden för vackra och hållbara livsmiljöer finns i de kommuner som skapat ett gott samarbetsklimat med sina invånare, byggaktörer och arkitekter, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter

Gapet till tvåan minskar

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun lyfter kommuner som lyckas kombinera goda villkor för att utveckla arkitekturen tillsammans med att hantera bostadsförsörjningen och ambitioner om att minska klimatpåverkan.
Karlstad vinner utmärkelsen Årets arkitekturkommun för fjärde gången i följd.

Gapet mellan Karlstad och årets tvåa Borås är mindre än det var förra året. Karlstads framgång förklaras av ett gott omdöme från arkitektkåren samtidigt som Karlstad ligger bra till när det gäller byggtakt, rutiner och lagefterlevnad.

– I 100 år har HSB arbetat med arkitektur och strävan efter det goda boendet. Arkitekturen speglar vår samtid, den är sammanvävd med vår vilja att skapa hållbara samhällen. Därför är vi särskilt glada att så många kommuner ser vikten av dessa värden och placerar så högt i rankningen av Årets Arkitekturkommun, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

I år har det skett en regional förändring jämfört med tidigare år då utmärkelsen delats ut. Antalet kommuner på topp 20 som kommer från Stockholms län har ökat och är nu fem stycken. Det gör att Stockholms län nu är det län/region som har flesta antal kommuner på topp 20. Skåne-Blekinge har under flera år varit den del av landet som haft bäst representation på topp 20. Antalet kommuner från de sydligaste länen har emellertid minskat något de senaste åren och i år är det bara fyra kommuner kvar på topp 20. Malmö är fortsatt den enda av de tre storstadskommunerna som når topp 20. Stockholm och Göteborg återfinns först på plats 27 respektive 28.

Topp-tjugo-listan

  1. Karlstad
  2. Borås
  3. Landskrona
  4. Sundsvall
  5. Tyresö
  6. Lund
  7. Växjö
  8. Järfälla
  9. Örebro
  10. Helsingborg
  11. Gävle
  12. Karlskrona
  13. Eskilstuna
  14. Västerås
  15. Täby
  16. Malmö
  17. Botkyrka
  18. Uppsala
  19. Skellefteå
  20. Sollentuna

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
De kan bli Årets Arkitekturkommun 2023
Årets Arkitekturkommun

De kan bli Årets Arkitekturkommun 2023

Den 7 november delas priset ut till den kommun som blir Årets Arkitekturkommun 2023. Redan idag avslöjar vi vilka tio av landets 290 kommuner som har chans att knipa förstaplatsen.
Publicerad:
Karlstad är Årets arkitekturkommun 2022
Årets Arkitekturkommun

Karlstad är Årets arkitekturkommun 2022

Karlstad blir Årets arkitekturkommun 2022 och kniper därmed förstaplatsen för tredje året i rad. Landskrona och Borås hamnar tätt efter på prispallen. Det visar en rapport som har tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.
Publicerad:
Karlstad Årets Arkitekturkommun 2021
Årets Arkitekturkommun

Karlstad Årets Arkitekturkommun 2021

Karlstad försvarar sin titel och blir Årets Arkitekturkommun 2021, för andra året i rad. Örebro kommer tvåa för tredje året och Skellefteå är nykomling på listans tredje plats. Det visar en rapport som tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.
Publicerad: