Att säkra landskapsvärden i planbestämmelser för nya byggnader

Publicerad: 2024-06-12

Vid planläggning ska hänsyn tas bland annat till landskapsbilden och natur- och kulturvärden på platsen.

Ett illustrativt exempel på planbestämmelser där landskapets värden transformerats till regler för nya byggnader i en obebyggd miljö.

Kommentar från Anki Kaplan Wikström

I ett tidigare obebyggt område, med flera riksintressen, har en kommun tagit fram en detaljplan för en ny friskvårdsanläggning. Området präglas av typisk kustnära bohusnatur där landskapet är starkt kuperat med flera sprickdalar, öppna och halvöppna hällmarker samt löv- och barrskog.

Den föreslagna bebyggelsens höjd i förhållande till omgivande mark studerades och redovisades under planarbetet i form av påverkansanalyser. Bestämmelser för den nya byggnader sattes med varierande nockhöjder, att taken ska vara vegetationsklädda till minst 40 procent, att fasader ska utformas i stenmaterial och/eller trä samt att tak ska ha naturliknande/grå kulörer som smälter in i kulturlandskapet. Även planbestämmelser för att i största möjliga mån bevara områdets hällmarkskaraktär och nuvarande marknivåer sattes.

Mark- och miljööverdomstolen bedömde att planbestämmelserna ger förutsättningar för att uppföra de planerade byggnaderna på ett sätt som kan anpassas till omgivningen.

Mål: P 1151-23
Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.
Beslutsdatum 2024-06-05

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Suterränghuset – en möjlighet till bättre anpassning
Aktuella arkitekturdomar

Suterränghuset – en möjlighet till bättre anpassning

Nya byggnader ska utformas och placeras på marken med hänsyn till bland annat landskapsbilden och naturvärdena på platsen.
Publicerad:
Varsamhet och verkshöjd
Aktuella arkitekturdomar

Varsamhet och verkshöjd

Ändringar av byggnader ska göras så att de uppfyller kraven på både anpassning och varsamhet. En byggnad ska vidare utformas så att den har en god form-, färg- och materialverkan.
Publicerad:
Utformning eller byggrätt?
Aktuella arkitekturdomar

Utformning eller byggrätt?

I en detaljplan får kommunen bland annat bestämma bebyggandets omfattning, preciserade krav för att följa kraven på varsamhet och skydd för värdefulla byggnadsverk och bebyggelseområden.
Publicerad: