Bristande mångfald i arkitektbranschen
Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic har varit starkt engagerad i Urban Academy – ett projekt om hur Malmös arkitektbransch speglar stadens mångfald.
Ett av de övergripande målen med stadsutvecklingen i Malmö är att motverka segregation och bygga staden hel. För att uppnå det krävs en arkitektbransch som speglar Malmös befolkning. Malmö Stadsbyggnadskontor ville därför titta närmare på om Malmös arkitektbransch speglade stadens mångfald och lanserade därför projektet Urban Academy.
Även om vi på Sveriges Arkitekter länge har arbetat med frågan, bland annat genom Arkitekt(h)en, Sveriges Arkitekters utskott för jämställdhets- och mångfaldsfrågor ser vi att mycket återstår att göra.
Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic.
Projektet genomfördes med hjälp av en enkätundersökning som bland annat visade att andelen arkitekter med utländsk bakgrund eller som vuxit upp i ett utanförskapsområde var underrepresenterade i staden, detta jämfört med stadens invånare.
Arkitektur kan motverka segregation
Arkitektur kan vara ett verktyg för motverka segregation. Men för att komma fram till nya lösningar och idéer är det också viktigt med en bred representation inom kåren.
Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic har som ett led i förbundets eget arbete med mångfald varit starkt engagerad i Urban Academy och deltagit i workshops och vid slutrapporten.
– Även om vi på Sveriges Arkitekter länge har arbetat med frågan, bland annat genom Arkitekt(h)en, Sveriges Arkitekters utskott för jämställdhets- och mångfaldsfrågor ser vi att mycket återstår att göra. Den policy kring inkludering och likabehandling som togs fram av utskottet, på uppdrag av Sveriges Arkitekters styrelse är sedan länge implementerat i vårt kansliarbete, våra akademier och utskott och är tänkt att vara vägledande för alla våra medlemmar, säger Emina Kovacic.
Tagit fram utbildningsmaterial
Sveriges Arkitekter har utöver nämnda policy även tagit fram ett utbildningsmaterial för icke svenskspråkiga arkitekter kallat Arkitektsvenska, för att hjälpa utländska arkitekter med deras yrkessvenska. För hur pratar man på egentligen på en arbetsplats och vad finns det för ord och termer som är viktiga att kunna?
Sveriges Arkitekters titlar är vår insats för att motverka särbehandling på arbetsmarknaden. Vi validerar kunskaper och kompetens så att arkitekter ska ha lika möjligheter på den svenska arbetsmarknaden oavsett var de kommer ifrån och visa att utbildningen till innehåll och omfattning motsvarar någon av de svenska arkitektutbildningarna på masternivå.
Sveriges Arkitekter kommer att fortsätta dialogen med Malmö Stad och stötta där vi har möjlighet och hoppas att fler aktörer engagerar sig och driver frågan, också ur ett arbetsgivarperspektiv till exempel Innovationsföretagen och SKR.