Parallellt uppdrag om centralstationen i Stockholm är avgjort

Publicerad: 2022-01-18

Foster + Partners, Marge Arkitekter, Land Arkitektur, Thornton Tomasetti, Ramboll, Wenanders och TAM Group står bakom det utvalda förslaget för att utveckla centralstationsområdet. Det skiljer sig från övriga tre förslag bland annat genom att dela in spårområdets kommande bebyggelse i sex, istället för tre, olika kvarter som ansluter till de historiska stadskvarteren.

Projektet, som innebär en överdäckning av spårområdet och en fördubblad resenärskapacitet på Sveriges mest centrala plats, tar nu ett viktigt steg mot kommande plansamråd planerat till 2023. Jernhusen har under 2021 lett ett parallellt arkitektuppdrag för utvecklingen centralstationsområdet i nära samverkan med Stockholms stad och Trafikverket.

Visionsbild över Klarabergs torg av Foster + Partners/Marge arkitekter.

Bedömningsgruppen lyfter fram att detta är ett stadsbyggnadsförslag som läker en idag splittrad stadskärna och gör stationsområdet till en självklar del av Stockholm. I förslaget utgör de enhetliga kvarteren en lugn fond till platsens monumentalbyggnader; Centralstationen, Stockholm Waterfront Congress Center, Hotell Continental och Stadshuset.

Stockholm är en unik stad med historiska stadssilhuetter, och vi tror att vårt förslag kan skapa en meningsfull sammankoppling mellan staden och centralstationsområdet, samtidigt som det skapar levande, gröna stadsrum där människor kan mötas och ett centralt fokus för hållbart resande i hjärtat av Stockholm.

Angus Campbell, arkitekt på Foster + Partners

Visionsbild av Centralhallen av Foster + Partners/Marge arkitekter.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Ny tävling om Rosendals torg i Uppsala
Tävlingar

Ny tävling om Rosendals torg i Uppsala

Uppsala kommun anordnar en inbjuden projekttävling med föregående prekvalificering för max fyra tävlande team om gestaltning av Rosendals torg i Uppsala.
Publicerad:
Conference on the Restoration of Ukraine’s Architectural Culture
Ukraina

Conference on the Restoration of Ukraine’s Architectural Culture

In mid-May, the second European conference on the restoration of Ukraine's architectural culture was held. Participants from Ukraine, the EU, and Sweden attended. Sweden's Architects' Coordinator for Ukraine summarizes the day.
Publicerad:
Varsamhet och verkshöjd
Aktuella arkitekturdomar

Varsamhet och verkshöjd

Ändringar av byggnader ska göras så att de uppfyller kraven på både anpassning och varsamhet. En byggnad ska vidare utformas så att den har en god form-, färg- och materialverkan.
Publicerad: