Cirkularitet måste vara målet

Publicerad: 2024-09-02

Sveriges Arkitekter yttrar sig över Bioekonomiutredningens förslag till bioekonomistrategi. Förbundet är inte emot en bioenergistrategi, men anser att cirkularitet måste vara det övergripande målet.

För att uppnå den föreslagna visionen om ett välmående fossilfritt samhälle måste konkreta och effektiva styrmedel utarbetas och införas för att åstadkomma beteendeförändringar. Vi anser att utredningen grovt missat omfattningen och potentialen i det befintliga byggnadsbeståndet, som en del i framtidens cirkulära bioekonomi.

Förbundet anser att det vore mer strategiskt, innovativt och hållbart med en plan som främst styr mot en ökad återanvändning och återbruk av biomaterial.

Utredningens enda förslag som rör byggsektorn är en träbyggnadsplan. Trä har förvisso många fördelar, men skogen är också en ändlig resurs. Förbundet anser att det vore mer strategiskt, innovativt och hållbart med en plan som främst styr mot en ökad återanvändning och återbruk av biomaterial.

Förbundet anser också att ett stopp av rivningar av befintliga byggnader måste prioriteras och att förslaget om gränsvärden i klimatdeklarationerna måste skärpas.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Studentbostäder får inte bli hur små som helst
Yttranden och remissvar

Studentbostäder får inte bli hur små som helst

Sveriges Arkitekter yttrar sig över Boverkets rapport om lättnader i byggkraven för studentbostäder. Förbundet avstyrker förslaget då de bostäder som skulle kunna byggas inte uppfyller vad som på global nivå definieras som skälig levnadsnivå.
Publicerad:
För högt satta gränsvärden för att ge effekt
Yttranden och remissvar

För högt satta gränsvärden för att ge effekt

Sveriges Arkitekter yttrar sig över Boverkets rapport och kompletteringspromemoria om gränsvärden. Förbundet tillstyrker förslaget men anser att gränsvärdena bör sättas avsevärt lägre för att åstadkomma någon minskad klimatpåverkan.
Publicerad:
Bra med en förstärkt och tillförlitlig byggkontroll
Yttranden och remissvar

Bra med en förstärkt och tillförlitlig byggkontroll

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen av betänkandet Ordning och reda – förstärkt och tillförlitlig byggkontroll (SOU 2023:70).
Publicerad: