Företagarenkäten visar stabiliserad marknad

Publicerad: 2024-10-17

Svaren i årets företagarenkät pekar på en stabilisering efter ökenvandringen 2023. Andelen som svarar ”oförändrat” har ökat och antalet negativa svar har minskat.

– Det finns tecken på att vi har nått botten av lågkonjunkturen, i alla fall om vi lyssnar på de mindre arkitektföretagarna. Det ser också ut som att de flesta lyckats behålla sina arvodesnivåer trots krisen, vilket är positivt, kommenterar chefsjurist Jens Andersson.

Flera företagare uttrycker sin besvikelse över hur de offentliga beställarna bidrar till osunt låga arvoden, via upphandlingar som bara handlar om lägsta pris.

Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter.

Fortfarande ser de flesta ändå sämre tider för sina verksamheter. När de företagande medlemmarna bedömer resultatet för helåret 2024 befarar de minskad omsättning och lönsamhet.

– Flera företagare uttrycker sin besvikelse över hur de offentliga beställarna bidrar till osunt låga arvoden, via upphandlingar som bara handlar om lägsta pris. Offentliga uppdrag kan annars i många fall hjälpa till att dämpa lågkonjunkturer, men i detta fall verkar det vara tvärtom, säger Jens Andersson.  

Lönsamheten sticker ut som den sämsta parametern. Medan omsättning och beläggningsgrad började hämta sig i boksluten för 2023 uppger de svarande att lönsamheten sjunker. Om ett företag inte har pengar finns det inget att stå på när marknadsläget svajar. Den stora utgiften för arkitektföretagen är lönekostnader och enda utvägen kan bli att säga upp medarbetare.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Prispressat uppdrag blir lätt en kortvarig glädje
Företagare

Prispressat uppdrag blir lätt en kortvarig glädje

Timpriserna i offentliga upphandlingar sjunker katastrofalt, ibland ända ned till 500 kronor. Bottenrekordet ligger nu på 300 kronor för en uppdragsledande arkitekt i Kalix.
Publicerad: