Fortsatt hård kritik mot Boverkets nya byggregler
Sveriges Arkitekter har yttrat sig över tre av Boverkets extraremisser med förslag till föreskrifter om nya byggregler. Förbundets kritik från förra året kvarstår.
– Vi avstyrker även fortsättningsvis hela arbetet med den nya regelmodellen då de föreslagna reglerna kommer leda till obekvämare, mörkare och sämre byggda bostäder där människors hälsa underställs kortsiktiga ekonomiska överväganden, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.
Sveriges Arkitekter är positiva till att kravet på utblick, som i tidigare förslag utgått, nu är tillbaka i föreskrifterna. De anser samtidigt att kravet behöver utvecklas så att det framgår att utblicken också ska tillföra sinnliga kvaliteter
Boverkets föreskrifter borde grunda i fakta och forskning. Förbundet har därför i sitt svar hänvisat till aktuell forskning om dagsljus och solljus.
– Definitionen av vad som är ett rum tycker vi ska kompletteras med att ett rum ska ha fönster och minst en rumshöjd på 2,4 meter. Fönstren ska dessutom vara öppningsbara.
Många och tunga remissinstanser är nu också kritiska i extraremissen. Det inger lite hopp att Boverket nu tvingas dra lärdom och göra om och göra rätt.
Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.
Sveriges Arkitekter skickar också med att undermåliga planlösningar måste stävjas och att byggnadsnämndens kontroll- och tillsynsansvar behöver klargöras.
Arkitektstudenterna skickade i januari in en skrivelse med synpunkter på Boverkets förslag till regeländringar för studenter. De ifrågasätter att studentbostäder redan idag har lägre krav på dags- och solljus och utblickar, och att Boverket nu föreslår att tillgängligheten också försämras och att bullerstörningarna får blir större.
– Vi stämmer in i alla synpunkterna som studenterna framfört och trycker på också på det i remissvaret. Vi har varit kritiska till regelmodellen sen start. Många och tunga remissinstanser är nu också kritiska i extraremissen. Det inger lite hopp att Boverket nu tvingas dra lärdom och göra om och göra rätt, säger Tobias Olsson.