Röda stens konsthall i Göteborg. Foto: Linda Hutchins.

Jubileumsprogram på Göteborgs Stadstriennal

Publicerad: 2021-05-27

För tredje gången genomförs nu Göteborgs Stadstriennal – ett nationellt forum för samtal kring och gemensamt göra stad. I ett pandemianpassat program kan du ta plats i samtalet om framtidens Göteborg, besöka utställningar, ta en guidad tur och mycket mer.

Göteborgs Stadstriennal är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Det är en öppen plattform för stadsutveckling med Göteborgs expansiva skede i fokus och med global inspiration. Stadstriennalen inleddes 2015 och nu är det dags för del tre. Startskottet sker den 4 juni, med en livesändning från Rådhuset. Då släpps den nya arkitekturguiden Staden, platserna och husen och i samband med det arrangerar Stadstriennalen tillsammans med Arkitektur förlag ett digitalt samtal om Göteborg.

– Stadstriennalen är brokig, intensiv och agerar genom nedslag över hela staden. Det är ett sätt att föra dialog, diskussion och att vara en del av det offentliga samtalet om stadens utveckling. Ett kunskapsbyggande, förklarar Kristoffer Nilsson, stadsbyggnadskontoret och projektansvarig Göteborgs Stadstriennal.

I år kommer stadstriennal att delas in i två delar där den första, i juni, fokuserar på stadens 400 år, bland annat blir det en lansering av en ny arkitekturguide från Göteborg, en utomhusfotoutställning i Hammarkullen, digitala events, stadsvandringar och skolprogram i Jubileumsparken med mera.

Den andra delen av Stadstriennalen äger rum i september, med fokus på olika teman kopplade till det offentliga rummet. Det blir hybridevenemang som äger rum både digitalt och på plats, bland annat på Röhsska museet.

– Årets open call genererade fem utvalda projekt med stor variation, alla kommer att kunna upplevas på olika platser och tider på året. Under vecka 38 finns det tillfälle att höra mer om projekten, säger Malin Finlöf, operativ projektledare.

Om Göteborgs Stadstriennal

Stadstriennalen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Idén till Göteborgs Stadstriennal kommer från göteborgarna. Arrangemanget inleddes 2015.

Målet är att skapa en plattform för samtalet om stadens utveckling och framtidens boenden. Att bransch och medborgare blir vana att tillsammans diskutera stadsutveckling för en ännu bättre stad.

Göteborg Stadstriennal genomförs i bred samverkan från såväl förvaltningar som bolag, akademin, näringslivet, den ideella sektorn med flera – bland annat Sveriges Arkitekter.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Dystert och osäkert i konjukturmätning
Branschrapport

Dystert och osäkert i konjukturmätning

Det är få positiva indikatorer i Sveriges Arkitekters första konjunkturenkät för i år. Osäkerheten inför framtiden är stor.
Publicerad:
Optimismen viker bland arkitektföretagarna
Branschrapport

Optimismen viker bland arkitektföretagarna

I Sveriges Arkitekters branschrapport pekar konjunkturpilarna åt olika håll. Efter ett starkt 2021 är företagarna mindre optimistiska inför framtiden. Samtidigt faller omsättning, beläggning och vinst från höga nivåer och arbetslösheten är fortsatt låg.
Publicerad: