Kulturhusets ombyggnad i Stockholm. Ahrbom & Partner Arkitektkontor. Foto: Jonas Malmström.

Kasper Salin till Kulturhuset uppmärksammas i media

Publicerad: 2021-03-26

Att Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris gick till ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm har uppmärksammats av många medier runt om i landet. Här är ett några exempel från några riksmedier.

Så förändras värdet av ett pris i pandemitider. (Om Kulturhuset, cirka 35 minuter in i programmet.) Sveriges Radio, P1 kultur.

Att årets Kasper Salin-pris går till restaureringen och ombyggnaden av Kulturhuset är en skräll av flera skäl. Inte nog med att det är första gången som utmärkelsen går till samma byggnad två gånger – Kulturhuset fick priset redan 1972. Det är också flera decennier sedan Kasper Salin-juryn senast prisade en restaurering. Och att juryn väljer att premiera Kulturhuset framför till exempel det holländska arkitektkontoret OMA:s omtalade skyskrapor Norra Tornen, som också var nominerade till priset, vittnar i sig om en viktig omsvängning i sättet att se på arkitektur.

Annica Kvint inledning av texten

Kulturhuset i Stockholm återinvigdes i höstas, efter en omfattande upprustning och restaurering. Per Ahrbom och Stockholms stad har behandlat Peter Celsings hus med den respekt det förtjänar. Det är en ombyggnad utan klåfingriga ingrepp som belönas; projektet har handlat mycket om att återge huset dess forna glans (även om rulltrapporna från en okänslig ombyggnad på 1990-talet finns kvar).

Elisabet Andersson, SvD

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Upprop till våra politiker – stå upp för hemmet
Så tycker vi

Upprop till våra politiker – stå upp för hemmet

I en debattartikel i Alltinget uppmanar Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson politikerna att stoppa Boverkets nya byggregler.
Publicerad:
Fler arbetslösa och pressade priser
Sveriges Arkitekter i media

Fler arbetslösa och pressade priser

I april gick 6,3 procent av arkitekterna på a-kassa, en ökning från månaden innan. Men den sanna arbetslösheten är säkert den dubbla säger Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter i en intervju i Fastighetstidningen.
Publicerad:
Debatt – Är den ”inte dåliga” bostaden den nya goda?
Så tycker vi

Debatt – Är den ”inte dåliga” bostaden den nya goda?

Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson skriver i en debattartikel i Fastighetsnytt om Boverkets förslag till nya byggregler. Han misstänker att myndigheten inte har så bra koll.
Publicerad: