Kommunernas arkitekturpolicyer

Publicerad: 2019-07-06

Det pågår ett arbete med att lyfta och stödja arkitekturpolitiken från statligt håll och även i kommunerna är det mycket som händer i fråga om arkitektur. Över 100 kommuner har, arbetar med eller planerar för att ta fram en arkitekturpolicy.

Siffran är hämtad från den enkät som ligger till grund för denna rapport, där vi fick in 218 svar från landets kommuner under våren 2019. Genom att komplettera enkäten med djupintervjuer med 14 kommuner kan vi i denna rapport redovisa tillvägagångssätt, innehåll, framgångsfaktorer, motgångar och övriga reflektioner i arbeten med arkitekturpolicyer för att sätta ljus på och inspirera fler att upprätta denna form av handling.

Förankring – en framgångsfaktor

Vi konstaterar att en policy kan fungera dels som kommunens viljeriktning, dels som ett konkret stöd vid diskussion kring arkitektur och gestaltning, såväl internt som externt. Omfattning och benämning på dokumenten varierar kraftigt där en vanlig utmaning hos kommunerna varit att hitta en balans mellan att vara konkret och övergripande. Vidare framstår förankring av arkitekturpolicyn som den enskilt viktigaste framgångsfaktorn, i likhet med att i slutändan inte se policyn som en färdig slutprodukt. Vi belyser även anledningarna bakom det faktum att många kommuner inte har planer på att upprätta en policy.

Ladda ner PDF i listan intill.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Upprop till våra politiker – stå upp för hemmet
Så tycker vi

Upprop till våra politiker – stå upp för hemmet

I en debattartikel i Alltinget uppmanar Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson politikerna att stoppa Boverkets nya byggregler.
Publicerad:
För högt satta gränsvärden för att ge effekt
Så tycker vi

För högt satta gränsvärden för att ge effekt

Sveriges Arkitekter yttrar sig över Boverkets rapport och kompletteringspromemoria om gränsvärden. Förbundet tillstyrker förslaget men anser att gränsvärdena bör sättas avsevärt lägre för att åstadkomma någon minskad klimatpåverkan.
Publicerad:
Debatt – Är den ”inte dåliga” bostaden den nya goda?
Så tycker vi

Debatt – Är den ”inte dåliga” bostaden den nya goda?

Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson skriver i en debattartikel i Fastighetsnytt om Boverkets förslag till nya byggregler. Han misstänker att myndigheten inte har så bra koll.
Publicerad: