Lär av tillbakablickar
Krönika i tidningen Arkitekten nummer 1–2025 av Emina Kovacic.
När vi sakta går mot ljusare tider och arbetslöshetssiffrorna ingjuter försiktig optimism är det naivt att tro att krisen har passerat och att vi nu ska gasa på som tidigare. Vi bör istället inse hur viktigt det är att blicka tillbaka, lära av det och förändra beteenden och tankesätt.
Lägligt nog är det 50 år sedan europeiska byggnadsvårdsåret ägde rum och Amsterdamsdeklarationen antogs. Deklarationen sammanfattade de riktlinjer för en ambitiös, integrerad byggnadsvård som länderna kommit fram till. Jubileet kommer att uppmärksammas på många platser runt om i landet. Ett sådant initiativ, som jag ser fram emot att medverka i, är konferensen ”Husen, Historien och Framtiden – 50 år av byggnadsvård 1975–2025”, ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen. Hoppas vi ses där!
Lågkonjunkturens långtgående konsekvenser för arkitekter och arkitekturen kan vara svåra att förutspå. Därför är det extra viktigt att fortsätta debattera frågor som prisdumpning, stress och kvalitet.
En positiv bieffekt av lågkonjunkturen är tid att reflektera över hur vi planerar, bygger och förvaltar våra livsmiljöer. Vi ser ett ökat intresse för kurser om restaurering, återbruk och bevarande av kulturmiljöer. Det har skapat större debatt kring rivningar liksom allt fler ambitiösa restaureringsprojekt runtom i landet. Fler kommuner har satsat på arkitekturpolicyer, något som vi kommer att ha nytta av när Boverkets kritiserade byggregler träder i kraft och riksarkitekt Helena Bjarnegård har slutat. Förhoppningsvis kommer kommunernas vässade plan- och bygglovhandläggare tillsammans med arkitekter, beställare och politiker att skapa byggnader och livsmiljöer där dagsljus och folkhälsa inte är förhandlingsbara!
I kristider ställs även etiska frågor på sin spets. I podden ”Själens standard” belyser etiska nämndens avgående ledamöter Örjan Wikfors och Jasmina Jovanovic Holm kårens utmaningar, varför en etisk nämnd behövs och hur viktigt det är att stärka arkitekternas förhållningssätt till yrkesutövandet.
Lågkonjunkturens långtgående konsekvenser för arkitekter och arkitekturen kan vara svåra att förutspå. Därför är det extra viktigt att fortsätta debattera frågor som prisdumpning, stress och kvalitet. Statens minskade anslag för arbete med arkitektur och gestaltad livsmiljö tydliggör kommunernas, arkitekternas och beställarnas ansvar – fortsätt att stötta varandra för allas bästa!