Nominerade till Östergötlands Arkitekturpris 2024

Publicerad: 2024-12-11

Sveriges Arkitekter Östergötland har nominerat fyra projekt till arkitekturpriset 2024.

  • Svärtinge Skogsbacke skola
  • Lindö strand, Norrköping
  • Kronomagasinet, Norrköping
  • Jungfrun, Norrköping

Svärtinge Skogsbacke skola

Arkitekt: Arkitekt: Kristoffer Sundström, KLS Projektutveckling AB
Inredningsarkitekt: Tyréns, Eskilstuna i samarbete med An/Ca, Eskilstuna
Beställare: Norrköpings Kommun
Entreprenör: NCC

Juryns motivering

I Svärtinge Skogsbacke har en ny grundskola uppförts som förenar arkitektoniska kvaliteter med omsorg om omgivningen och verksamhetens behov. Belägen i en sluttning ner mot sjön Glan är skolan ett väl utfört exempel på en byggnad som samspelar med sin miljö.

Branta sadeltak och sammanfogade volymer kombinerar en modern struktur med klassiska drag. Ett stramt och samlat uttryck mot gatan i norr bryts av en välgestaltad skolgård som öppnar sig mot skogsbacken i söder.

Gymnastiksalens placering ramar in och följer landskapets topografi på ett stilfullt sätt. Tegel och trä ger ett hållbart och karaktärsfullt exteriört intryck. Interiört är ljudmiljö och färgsättning väl genomtänkt. Rumssamband och siktlinjer bidrar till en välkomnande helhet. Arkadliknande passager ersätter klassiska korridorer och skapar eleganta synergier mellan inne- och utemiljön. Den centrala byggnadsvolymen för administration och estetiska ämnen är en väl gestaltad mötesplats med gradänger för gemenskap och aktiviteter.

Sammantaget visar denna skola vikten av att satsa på hållbara och välplanerade skolbyggnader – en investering för både nutid och framtid.

Lindö strand, Norrköping

Landskapsarkitekt: Tengbom, Linköping
ansvarig: Helena Hasselberg
Nawarat Yangsomran, Kajsa Ignell, Lisa Markström
Beställare: Norrköpings kommun
Henrik Haugness, Elisabet Manfred, Fredrik Landelius, Daniella Aman
Entreprenör: Svevia, Isa Appelqvist

Juryns motivering

I ett attraktivt läge invid Bråviken har Lindö strand tillgängliggjorts för besökare i alla åldrar. Längs strandpromenaden har generösa platser med skiftande innehåll och utseende formats med fantasi och stora arkitektoniska kvaliteter. Utifrån ledorden tillgänglighet, trygghet och jämställdhet har arkitekten lyckats väva ihop nya funktioner med befintliga kvaliteter och skapat en attraktiv och välkomnande helhet.

Det centrala torgets form och färg ger platsen en stark identitet. Markstenens gula kulör och mönster passar väl med de intilliggande bostadshusens gestaltning och för in stranden mellan dessa. Torgets stjärnformade trädäck förstärker den lekfulla arkitekturen och skapar generösa ytor mellan hav och land med promenadstråk längs vattnet och även långt ut på piren.

Mellan stranden och bostadshusen ligger den fritt formade sportarenan med rundade former omgärdad av låga sittbara murar. Här finns gräsytor med välformade planteringar, träd och sittplatser för vila. Lekplatsen, utegymet och grillplatserna med trädäck bjuder in till lek, avkoppling och samvaro. I skydd av bergknallarna i öster avslutar två runda bryggor området på ett harmoniskt sätt.

Kronomagasinet, Norrköping

Arkitekt: Elding Oscarson
ansvariga Jonas Elding och Johan Oscarson, handläggande Alexander Lundmark
Byggherre: Mannersons fastigheter AB, Carl-Fredrik Grönhagen och Christian Carlsson
Entrepenör: NCC, Jonas Leijon

Juryns motivering

Bostadshusen i kvarteret Kronomagasinet 3 har med lågmäld elegans och hög arkitektonisk kvalitet uppförts i Inre hamnen i Norrköping. Skalan i stadsrummet hanteras på ett välgörande sätt genom en högre del ut mot den större gatan och en gradvis nedtrappning mot det mer intima rummet i söder och kanalstråket.

Fasadens utformning i betong är skickligt utförd med fin lyster i de släta och ljusa betongelementen vilket lyfter byggnaden utöver det vanliga. Stor omsorg om elementens indelning och linjemönster ger en elegant gestaltning av den strama, repetitiva fasaden. Sockeln tydliggörs på ett skickligt sätt i ofärgad betong i kontrast med de ovanförliggande våningarnas vitpigmentering.

Bland de noggrant utförda detaljerna märks sparsmakade och distinkta plåtarbeten, balkongernas enkla och stiliga utformning samt elegant gestaltade dörr- och fönsterpartier. De stadsmässigt indragna entréerna mot gatan skapar naturliga skärmtak och vindskydd, samtidigt som de helt linjerar med övrig fasadindelning.

Innergården är välkomnande redan från gatan. Den är liten men omsorgsfullt gestaltad med välformade gångstråk, cykelgarage, planteringar och vattenblänk vilket ger en fin hemkänsla mellan de höga husen.

Jungfrun, Norrköping

Arkitekt: Marge Arkitekter
Ansvariga: Erik Hökby, Susanne Ramel
Handläggande: Viktor Hagström, Johan Ahl Eliasson, Sibylle Maurer
Medverkande: Johanna Karlsson, Selma Udriot Johansson, Ulf Haglöf, Valter Lindgren
Byggherre: Mannersons fastigheter AB, Carl-Fredrik Grönhagen, Johan Hultman, Cathrin Ferraro
Antikvarie: Hanna Domfors
Entreprenör: Sefab genom Per Furuheim, Daniel Johansson Moyo

Juryns motivering

Jungfrun har en lång historia i Norrköpings inre hamn. I takt med områdets förnyelse har byggnaden nu på ett elegant vis omvandlats till kontor.

Exteriören är fint bevarad och kompletteringar är finkänsligt utförda. Valet att inte rengöra det gula originalteglet från historiens föroreningar skapar ett intressant industriminne i de helt nya och moderna stadskvarteren.

Invändigt har stora delar av tidigare betongkonstruktioner rivits och ersatts av trä som kompletterar de kvarvarande delarna. I byggnaden redovisas rester av äldre betong- och träkonstruktioner som tjänat ut men som nu i hög grad bidrar till förståelsen av husets långa historia. Stor möda och omsorg har lagts på att ersätta förlorade delar, exempelvis fönster som behandlats med linoljefärg och försetts med tidstrogna beslag.

Interiören är konsekvent utförd där ett fåtal kulörer och material skapar en ärlighet och ett välgörande lugn. Nytillkomna tekniska installationer redovisas fullt synligt och harmonierar på ett självklart sätt med den ursprungliga byggnadens utförande. Det gäller även ny pentryinredning, trapphus och wc-förrum som är mycket eleganta och väl utförda.

Sammanfattningsvis har Jungfrun lyfts från en förfallen lagerbyggnad till en modern och funktionell kontorsbyggnad med estetiska kvaliteter på hög nivå.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter