Nu blåser det rejält

Publicerad: 2023-03-09

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 2–2023, av Tobias Olsson.

Arkitekter är vana vid att projekt kommer och går. Ett sjukhus blir färdigt, torget eller det där stora hotellet likaså. Att ibland behöva byta jobb eller bli uppsagd på grund av arbetsbrist förekommer hela tiden, men oftast dyker ett nytt jobb upp innan arbetslösheten blir ett faktum. På den här sidan millenniet har vi vant oss vid en stark efterfrågan med låg, eller nästan ingen, arbetslöshet. Annat var det på 90-talet. Du som är yngre har säkert hört om 90-talskrisen och du som är äldre har kanske upplevt den själv? Där är vi inte i dag men osäkerheten framåt är ändå stor. Är stormen på väg och i sådana fall, hur fort går den över?

Du som är nyexaminerad möter en orolig marknad, efter att ha gått igenom delar av din utbildning under pandemin. Det är en tuff start och det är viktigt att du inte lämnar branschen. Vi kommer att behöva dig!

Byggherrekostnaderna har ökat med 50 procent på ett år enligt SCB. Det beror till stor del på att räntekostnader har ökat med 150 procent under samma tid. Den osäkerheten kommer vi att leva med ett tag framåt. Kostnader för material har gått upp med 20 procent, enligt samma källa. Det är en ökning vi behöver ta höjd för framåt då materialkostnader generellt inte burit sina klimatkostnader. För även om byggandet kommer i gång igen står vi hur som helst inför ett skifte, med en ny cirkulär (affärs)modell.

Du som är nyexaminerad möter en orolig marknad, efter att ha gått igenom delar av din utbildning under pandemin. Det är en tuff start och det är viktigt att du inte lämnar branschen. Vi kommer att behöva dig! Det är därför viktigt att hela kåren hjälper varandra och inte utnyttjar läget för gratisarbete eller annat som inte hör hemma i en professionell bransch.

Vi som jobbar på kansliet gör det vi är bäst på, så att du som medlem kan göra det du är bäst på. En sak vi gör är att dela ut våra arkitekturpriser. Det är ett kvalitativt arbete där vår process är ganska unik, alltid med fysiska besök på plats med hela juryn. Ett annat viktigt jobb vi gör är att stötta dig som medlem. Det gör vi till exempel genom att erbjuda rådgivning och förhandlingshjälp. Vi jobbar också med förebyggande insatser så som opinionsarbete, statistik, kurser, mentorprogram, projekt med arbetsförmedlingen, trygghetsrådet och mycket mer. Och glöm inte att du har en inkomstförsäkring om du skulle bli av med jobbet. Den ingår i ditt medlemskap i Sveriges Arkitekter om du också är medlem i Akademikernas a-kassa.

Tobias Olsson
Förbundsdirektör

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Framtiden är i alla fall bred
Krönika

Framtiden är i alla fall bred

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 6–2024, av Tobias Olsson.
Publicerad:
Så blir vi starkare tillsammans
Krönika

Så blir vi starkare tillsammans

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 5–2024 av Emina Kovacic.
Publicerad: