
Nytt avtal klart för dig i kommun eller region
Den 7 april tecknade Sveriges Arkitekter, genom AkademikerAlliansen, nya avtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona. De kom överens om villkoren för cirka 90 000 akademiker som arbetar i kommuner, regioner och kommunala företag.
Parterna är överens om förändringar och villkor i löneavtalet (HÖK-T) och villkorsavtalet (AB) som syftar till att ge akademiker bättre förutsättningar att påverka sin arbetstid, förbättrade löneprocesser, tydligare regler kring flextid, bättre villkor vid beredskap och nattarbete samt att provanställningar ska användas mer restriktivt. I överenskommelsen ingår också att utreda förutsättningarna för individuella tidskonton.
Vi är glada över att avtal nu har tecknats och att det innebär förbättringar för våra medlemmar.
Sandra Olséni, jurist på Sveriges Arkitekter
– Vi är glada över att avtal nu har tecknats och att det innebär förbättringar för våra medlemmar. Exempelvis att provanställningar kopplas till individen och inte kan användas generellt och att den som arbetar deltid har samma rätt till övertidsersättning som de som arbetar heltid, säger Sandra Olséni, jurist på Sveriges Arkitekter.
Årets löneprocess har inte påverkats, utan den pågår som vanligt, utan siffror i avtalet. Utbetalning av ny lön ska ske i så nära anslutning till 1april som möjligt.
Viktigaste punkterna i avtalen
- Förbättrade löneprocesser som stärker tillsvidareavtalet.
- Chefens roll i löneprocessen blir tydligare.
- Den avtalsvårdande gruppen har stärkts.
- Provanställning ska kopplas till individ – inte tillämpas generellt vid anställningar.
- Förbättrad trygghet för lediga med graviditetspenning som sägs upp på grund av arbetsbrist, genom att uppsägningstiden börjar löpa då anställd är tillbaka i arbete.
- Tydligare regler kring flextid.
- Kostnaden för att tillämpa förskjuten arbetstid höjs genom bland annat förhöjd ersättning.
- Förtydliganden kring skillnader mellan jour och beredskap, till exempel ska schemalagda uppgifter inte kunna läggas under beredskap och nivån för jourtimmar sänks.
- Ersättning för restid vid beredskap och sänkt gräns för förhöjd ekonomisk ersättning för beredskap.
- Stärkta villkor för nattarbete genom att nattpass definieras att ligga mellan klockslagen 22:00–06:00.
- Individuella tidskonton ska utredas av en partsgemensam arbetsgrupp. Syftet är att möjliggöra individuella överenskommelser om individers villkor värden kring ledighet, pengar eller pensionsavsättning, samtidigt som eventuella risker för individen ska klargöras.
- Stärkta ekonomiska villkor för deltidsarbetande genom att begreppet fyllnadslön stryks.
- Justeringar kring dygnsvila i arbetstidsbestämmelsen för att möjliggöra bättre schema för individ och verksamhet.
- AkademikerAlliansen har fått en tydligare ställning inom räddningstjänsten genom att gemensamma arbetstidsvillkor för verksamheten.
Om AkademikerAlliansen
AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan för akademiker i kommuner, regioner och kommunala företag. Vi driver de gemensamma förhandlingarna på central nivå med Sveriges kommuner och Regioner (SKR) och Sobona som motparter. De tecknar kollektivavtal om till exempel löner, allmänna villkor, semester, sjukersättning, föräldraledighet och pension. AkademikerAlliansen består av 16 Sacoförbund. Tillsammans företräder vi cirka 90 000 akademiker.