Studentbostäder får inte bli hur små som helst
Sveriges Arkitekter yttrar sig över Boverkets rapport om lättnader i byggkraven för studentbostäder. Förbundet avstyrker förslaget då de bostäder som skulle kunna byggas inte uppfyller vad som på global nivå definieras som skälig levnadsnivå.
Förslaget måste också ses tillsammans med Boverkets försämrade byggregler i stort (som halverade krav på dagsljus) och särskilda försämringar för just studenter (exempelvis högre bullernivåer). Alla förslagen gynnar ensidigt kortsiktiga, ekonomiska överväganden på bekostnad av studenternas hälsa, boendemiljö och studieprestationer samt ökar risken för segregation, anser Sveriges Arkitekter.
Boverket har föreslagit en form av ”besökstillgänglighet” till studentbostäder, vilket innebär att en besökare i rullstol endast kan komma in, vända och rulla ut. När tillgänglighetsmåtten för att leva och umgås i lägenheten tas bort kan dessa lägenheter bli så små som 13 kvadratmeter och där själva rummet blir cirka 6,5 kvadratmeter.
Gränsen är nu passerad för hur liten den enda rumsligheten i en lägenhet kan tillåtas bli utan att bostaden blir undermålig.
Ur Sveriges Arkitekters remissvar
Ingen hänsyn har heller tagits till studenters särskilda behov av exempelvis en fast studieplats och möjlighet för nära och kära att få plats att rulla ut en madrass på golvet.
Sveriges Arkitekter anser vidare att fullgoda bostäder vid nybyggnad är en förutsättning för framtida möjligheter till transformation, till exempel med hänsyn till ändrad demografi, och därmed ett långsiktigt hållbart byggande. Särskilt på mindre studieorter kan studentbostäderna behöva ändras över tid, exempelvis konverteras till äldreboende.
För att främja transformation av det befintliga beståndet och därmed minska klimatpåverkan anser dock förbundet att det kan vara motiverat med sämre tillgänglighet för bostäder, så länge de minsta rummen i vart fall inte är mindre än 7 kvadratmeter.