Emina Kovacic, stadsarkitekt i Karlshamn. Foto: Lars Jansson

Studenter måste ges förutsättningar att komma in på arbetsmarknaden

Publicerad: 2021-06-11

Rekordmånga har studerat på universitet och högskola under pandemin. Men de nyutexaminerade kommer ut på en arbetsmarknad med historisk hög arbetslöshet. Nu krävs kraftfulla åtgärder, skriver Sveriges Arkitekter ordförande Emina Kovacic, tillsammans med 17 andra Sacoförbund, i en debattartikel i Altinget.

För den som avslutar sin utbildning på universitet eller högskola kan det vara tufft att börja yrkeslivet. Under pandemin har arbetslösheten bland akademiker nått rekordhöga nivåer. Artikelförfattarna skriver att de nu ser tecken på en ljusning för unga, men att många av dem som examinerats under pandemin har påverkats av läget på arbetsmarknaden. Till exempel försämrades möjligheten att försörja sig ett halvår efter examen för vissa grupper mellan 2019 och 2020. En av de yrkesverksamma grupper som drabbats är arkitekter.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Upprop till våra politiker – stå upp för hemmet
Så tycker vi

Upprop till våra politiker – stå upp för hemmet

I en debattartikel i Alltinget uppmanar Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson politikerna att stoppa Boverkets nya byggregler.
Publicerad:
Fler arbetslösa och pressade priser
Sveriges Arkitekter i media

Fler arbetslösa och pressade priser

I april gick 6,3 procent av arkitekterna på a-kassa, en ökning från månaden innan. Men den sanna arbetslösheten är säkert den dubbla säger Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter i en intervju i Fastighetstidningen.
Publicerad:
Debatt – Är den ”inte dåliga” bostaden den nya goda?
Så tycker vi

Debatt – Är den ”inte dåliga” bostaden den nya goda?

Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson skriver i en debattartikel i Fastighetsnytt om Boverkets förslag till nya byggregler. Han misstänker att myndigheten inte har så bra koll.
Publicerad: