Styrelsens förslag fick majoritet på extrastämman
På torsdagskvällen den 30 januari höll Sveriges Arkitekter en extrastämma. Stämmoledamöterna valde att gå på förbundsstyrelsens linje med stor majoritet.
– Jag är glad att vi under extrastämman fick en möjlighet att på nytt diskutera och besluta om denna för förbundet engagerande fråga. En av styrelsens viktigaste uppgifter är värna stadgarna och med facit i hand är vi tacksamma över att vi lät en utredare se över frågan, säger Sveriges Arkitekters förbundsordförande Emina Kovacic.
Extrastämman beslutade att bifalla förbundsstyrelsens förslag i fråga om motion 41. Det innebär att förbundet ska tillsätta en utredning över hur ICJ:s dom påverkar arkitektbranschen i Sverige. Utredningen ska inkluderas i ett vidare policyarbete för hur förbundet ska engagera sig i internationella frågor.
Förbundet ska erbjuda stöd till arkitekter och studenter från de drabbade områdena och som är medlemmar. På sikt ska förbundet också tillsätta ett program för återställande av kulturhistoriskt värdefulla byggnader i Palestina i samarbete med palestinska arkitekter.
Beslut att inte uppmana
Stämman beslutade att inte uppmana svenska företag och lärosäten att upphöra med alla samarbeten med israeliska staten och organisationer så länge ockupationen och kriget pågår. Detta eftersom det står i strid med förbundets ändamål.
Jag är glad att vi under extrastämman fick en möjlighet att på nytt diskutera och besluta om denna för förbundet engagerande fråga.
Sveriges Arkitekters förbundsordförande Emina Kovacic.
Styrelsens förslag baserar sig på den utredning som Anders Printz gjorde. Den gick igenom om tidigare beslut om motion 41 är förenliga med förbundets stadgar.
– Som medlem måste man vara medveten om, och ha respekt för, att beslut ibland går en emot. Ett personligt medskick till alla medlemmar – inklusive styrelsen – är hur man kan bidra till att överbrygga de klyftor som den här debatten har skapat, oavsett hur man står i sakfrågan. Nu tar det viktiga arbetet vid att ta den här frågan vidare. Vi i styrelsen kommer att göra det på ett transparant sätt och hoppas att vi med vårt arbete kommer att visa att vi är ett förbund för alla, säger Emina Kovacic.
Nya förtroendevalda
Extrastämman valde också nya ledamöter. Arkitekt SAR/MSA Ximena Horjales utsågs till ny styrelseledamot. Hon är projektledare på Rise, Research Institute of Sweden, och har en gedigen bakgrund inom fackligt arbete.
Stämman valde också ledamöter till etiska nämnden. Ny ordförande är landskapsarkitekt MSA Ebba Sääw. Nya ledamöter är planeringsarkitekt MSA Gustav Magnusson och arkitekt SAR/MSA Jesús Azpeitia. Ledamöterna arkitekt SIR/MSA Tove Sjöberg samt landskapsarkitekt LAR/MSA Fredrik Toller omvaldes.
Besluten i korthet
- Att-sats 1, att uppmana svenska företag och lärosäten att upphöra med alla samarbeten med israeliska staten och organisationer, verkställs inte,
- att-sats 2 avslogs på förra stämman och togs inte upp nu,
- att-sats 3 vidgades till att förbundet tillsätter en utredning över hur ICJ:s dom påverkar branschen, genom att inkludera den i ett vidare policyarbete för hur förbundet ska engagera sig i internationella frågor och att
- att-satserna 4 och 5 bifölls. Det innebär att förbundet ska stötta arkitekter och studenter från drabbade områden och som är medlemmar. På sikt ska förbundet tillsätta ett program för återställande av kulturhistoriskt värdefulla byggnader i Palestina i samarbete med palestinska arkitekter,
- arkitekt SAR/MSA Ximena Horjales utsågs till ny styrelseledamot samt
- hela Etiska nämnden valdes med landskapsarkitekt MSA Ebba Sääw som ny ordförande.