Svenska och ukrainska arkitekter samarbetar om återuppbyggnad

Publicerad: 2022-10-20

Trots att bomberna faller i Ukraina pågår en form av vardagsliv. För att stötta sina ukrainska kolleger i arbetet med bostadsbyggande och stadsplanering driver Sveriges Arkitekter projektet Framtidsbilder för Ukraina. Detta uppmärksammades av Sveriges radios Kulturnytt.

Kulturnytt gjorde att inslag om Sveriges Arkitekters samarbete med Ukrainas arkitektförbund NSAU i projektet Framtidsbilder för Ukraina. Utgångspunkten för projektet är att en återuppbyggnad även är en ombyggnad, och kräver en reflektion kring hur demokratin Ukraina kan utvecklas på ett socialt och ekologiskt hållbart sätt.

– Med Framtidsbilder för Ukraina ger vi våra medlemmar möjlighet att knyta kontakt med landets arkitekter. Vi hoppas att samarbete i planerings- och arkitekturfrågor kan vara ett sätt att stärka Ukrainas förmåga att organisera sig som samhälle, säger Pehr Mikael Sällström, Sveriges Arkitekter.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Upprop till våra politiker – stå upp för hemmet
Så tycker vi

Upprop till våra politiker – stå upp för hemmet

I en debattartikel i Alltinget uppmanar Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson politikerna att stoppa Boverkets nya byggregler.
Publicerad:
För högt satta gränsvärden för att ge effekt
Så tycker vi

För högt satta gränsvärden för att ge effekt

Sveriges Arkitekter yttrar sig över Boverkets rapport och kompletteringspromemoria om gränsvärden. Förbundet tillstyrker förslaget men anser att gränsvärdena bör sättas avsevärt lägre för att åstadkomma någon minskad klimatpåverkan.
Publicerad:
Fler arbetslösa och pressade priser
Sveriges Arkitekter i media

Fler arbetslösa och pressade priser

I april gick 6,3 procent av arkitekterna på a-kassa, en ökning från månaden innan. Men den sanna arbetslösheten är säkert den dubbla säger Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter i en intervju i Fastighetstidningen.
Publicerad: