Sveriges Arkitekters krav inför avtalsrörelsen
Sveriges Arkitekter har presenterat sina avtalskrav inför förhandlingarna om nytt kollektivavtal. Förbundet menar bland annat att det är viktigt att fortsätta motverka diskriminering och särbehandling.
Sveriges Arkitekter har tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Unionen lämnat över sina krav inför avtalsrörelsen. Kraven blir utgångspunkt för de kommande förhandlingarna om ett uppdaterat kollektivavtal för privat sektor. Även motparten Innovationsförtagen har lämnat sina krav, som bland annat innehåller minskat facklig inflytande på företag som saknar lokala fackklubbar. De vill även att taket för tillåten övertid ska höjas och bli mer flexibelt för arbetsgivaren.
En ojämlik behandling påverkar inte bara enskilda medarbetare negativt utan hämmar också företagens utveckling och innovation.
Sveriges Arkitekters chefsjurist Jens Andersson
Nu väntar ett flertal förhandlingsrundor med Innovationsföretagen innan ett uppdaterat avtal kan träda i kraft. Det nya avtalet ska träda i kraft den 1 april 2025, men om förhandlingarna inte är klara kommer det nuvarande avtalet att förlängas.
Viktigt med jämlikhetsarbete
Jämställdhets- och jämlikhetsarbete är viktigt för Sveriges Arkitekter, som vill se kunskapshöjande insatser och aktiva åtgärder för att göra arbetsmiljöerna tryggare och mer inkluderande. Om arkitektföretagen ska fortsätta utvecklas måste medarbetarna var engagerade och motiverade. Därför behöver det kommande avtalet garantera sunda arbetsplatser fria från diskriminering och missgynnande.
– Vi vill att partsgemensamma riktlinjer tas fram, för att förebygga diskriminering och negativ särbehandling på arbetsplatserna. En ojämlik behandling påverkar inte bara enskilda medarbetare negativt utan hämmar också företagens utveckling och innovation, säger Sveriges Arkitekters chefsjurist Jens Andersson.
Ett annat viktigt krav är att medarbetare som är föräldralediga inte diskrimineras.
– Vi ser ofta att föräldralediga medlemmar inte får de lönepåslag som de har rätt till. Löneutvecklingen ska följa samma kurva om de hade innan ledigheten. Därför vill vi se en transparent redovisning av hur löner för de här medarbetarna beräknas, både under och efter föräldraledigheten.
Garantinivå för löneutveckling
Lönefrågan står också högt upp bland Sveriges Arkitekters avtalskrav.
– Vi vill ha en minimihöjning av lönerna med 4,2 procent som ska fungera som en garantinivå för löneutvecklingen, men det ska bara gälla om det inte går att hitta lokala överenskommelser.
För att motverka osakliga löneskillnader föreslår förbundet att särskilda medel avsätts utanför den ordinarie lönerevisionen. Först när de osakliga skillnaderna har rättats till är det relevant att prata om löneökningar.
Utöver löneökningar och jämställdhet lyfter förbundet även frågor som övertidsersättning, rätt till återhämtning och flexpension. Det återstår att se hur Innovationsföretagen svarar på kraven, men signalerna från Sveriges Arkitekter är tydliga: rättvisa löner och ett långsiktigt arbete för likabehandling är avgörande för en hållbar framtid inom arkitektbranschen.
Sveriges Arkitekters viktigaste yrkanden i korthet
Lön och löneprocess
- Stupstock om 4,2 procent löneökning från 1 april 2025.
- Justering av lön vid förändrad befattning ska ske vid tillträde.
- Osakliga löneskillnader ska justeras med särskilda medel.
- Tydligare redovisning av löneberäkning under/efter föräldraledighet.
- Strukturlöneöversyn ska ske tillsammans med lokala fackliga parter.
Jämställdhet och likabehandling
- Partsgemensamma riktlinjer mot diskriminering och särbehandling.
- Gravida medarbetare ska ha rätt att besöka mödravård på betald arbetstid.
- Slopad kvalifikationstid för föräldralön. Även nyanställda ska ha rätt till föräldralön.
Arbetstid och ledighet
- Deltidsanställda ska få övertidsersättning på samma nivå som heltidsanställda för allt arbete utöver den ordinarie dagliga arbetstiden.
- Det ska bli möjligt att välja fler semesterdagar i stället för att få ett semesterlönetillägg.
- Semester för nyanställda: Säkerställa rätten till betald huvudsemester genom rätt till förskottssemester.