Tredje avsnittet av Arkitekturens Vinnare

Publicerad: 2022-10-27

Vad kan vi begripa om den tid som nyss passerat? Vad hände när design och heminredning fick ett uppsving i Sverige på 2000-talet och hur tog arkitekturen sin tydliga, formgivande plats? Det tar Dan Hallemar reda på i podden Arkitekturens vinnare. Nu är avsnitt tre ute och finns att lyssna där poddar finns.

Arkitekturens pris är en podd om Kasper Salin-priset – arkitekturens finaste pris genom tiderna, som dessutom firar sextioårsjubileum. I det tredje avsnittet befinner vi oss i det tidiga 2000-talet. Åren 2005-2012 är en tid då design och främst heminredning expanderar snabbt i Sverige.

Nina Björk skriver en krönika om samtidens ”skitdrömmar”, drömmar om köksbord och omklädningsrum samtidigt som världen brinner. 

Arkitekturen i detta, nästan, decennium tycks också vilja skapa vackrare saker än innan, man vill klä och pryda samtiden i något fint och genomtänkt. När man läser juryutlåtandena om Kasper Salin-vinnarna talas det om ”grafisk skärpa”, ”formmässig skärpa”, ”rika sensuella material”, ”sköna och släta material”, ”det omsorgsfulla men också djärva, det stilsäkra” och ”den poetiska precisionen”.

I avsnittet görs en fördjupning i en av de explicitaste företrädarna för denna tid – Tham & Videgårds Kalmar konstmuseum – som fick priset 2008. Denna svarta trälåda i den stora parken gör som många uppmärksammade hus från den här tiden, den sveps helt i ett uttrycksfullt material. Man promenerar genom byggnaden med Bettina Pehrsson, museichef, och får se vad som fungerar bra och vad som är besvärligt, som tas vidare i ett samtal om Tham & Videgårds arkitektur.

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Kreativa kommuner kan byta spår när byggsektorn krisar
Arkitekturpriser

Kreativa kommuner kan byta spår när byggsektorn krisar

Gör som Halmstad, Trelleborg, Norrköping och Söderköping och anamma det holistiska, långsiktiga perspektivet, uppmanar juryn för Sveriges Arkitekters Planpris 2023 i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Publicerad:
Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur
Ung svensk arkitektur

Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur

Nabben, Bränningevägen, Höghult, Gårdshuset, Ett Hus, Ford Park House och Torö är alla nominerade till tidskriften Arkitekturs pris, Ung Svensk Arkitektur.
Publicerad:
Fyra olika projekt nominerade till Landmärket
Arkitekturpriser

Fyra olika projekt nominerade till Landmärket

Elsa Eschelssons park, Bobergstorget, Norrtälje hamnpromenad och aktivitetsslänt i Tenstadalen är alla nominerade till Landmärket 2023 – Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur.
Publicerad: