Utredning om stämmobeslut klar

Publicerad: 2025-01-21

En utredning har analyserat de beslut som Sveriges Arkitekters stämma fattade i november 2024, rörande motion 41. Utredningen bedömer att tre av besluten anses förenliga med stadgarna, medan uppmaningen till bojkott står i strid med förbundets ändamål.

Förbundsstyrelsen beslutade om en utredning som har gjorts av Anders Printz, tidigare statlig utredare med erfarenhet av fackliga organisationsfrågor. Han fick uppdraget att analysera om stämmobesluten ligger i linje med förbundets stadgar och att belysa de eventuella konsekvenserna för medlemmarna och verksamheten.

Utredningen bedömer att uppmaningen till bojkott står i strid med förbundets ändamål, medan övriga beslut anses förenliga med stadgarna.

Stämman godkände fyra av motionens fem förslag, däribland en uppmaning till förbundet att uppmana arkitektföretag och lärosäten att avbryta samarbeten med israeliska aktörer kopplade till ockupationen. Även beslut om att ge stöd till arkitekter från Palestina, Libanon och Israel samt att skapa ett program för återställande av kulturhistoriskt viktiga byggnader i Palestina antogs. En utredning om hur ett internationellt domstolsbeslut påverkar arkitektbranschen ingick också.

Strid med förbundets ändamål

Utredningen bedömer att uppmaningen till bojkott står i strid med förbundets ändamål, medan övriga beslut anses förenliga med stadgarna.

Beslutet om bojkott har väckt reaktioner bland medlemmar och samarbetspartners, och utredningen varnar för att detta riskerar att skapa splittring inom förbundet. Medlemmar har uttryckt oro över att förbundet tar ställning i en politisk konflikt och att det ligger utanför dess huvudsakliga uppdrag. Det kan påverka både förbundets sammanhållning och dess relationer med externa parter. Å andra sidan lyfts stöd till arkitekter i utsatta områden och återuppbyggnadsprogrammet fram som värdefulla insatser.

Förbli en enande kraft

Utredningen rekommenderar att extrastämman den 30 januari 2025 tar beslut om att inte verkställa beslutet om bojkott men att övriga beslut kan verkställas om det görs med en tydlig koppling till förbundets ändamål. Utredningen föreslår också att en policy för förbundets internationella engagemang tas fram för att säkerställa att framtida ställningstaganden är i linje med förbundets uppdrag och undviker onödiga konflikter.

Sammanfattningsvis betonar utredningen vikten av att Sveriges Arkitekter förblir en enande kraft för medlemmarna genom att fokusera på arkitekternas och arkitekturens villkor utan att riskera förbundets trovärdighet genom politiska ställningstaganden.