
Våra farhågor gäller lycksökarna
Debatt – Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson skriver en replik på Therese Nerlunds ledare i bostadspolitik.se från i tisdags.
Therese Nerlund skrev i sin ledare bland annat:
”När till exempel Boverkets nya byggregler presenterades borde de välkomnats som ett sätt att bidra till nya fina bostäder. Men Sveriges Arkitekter var inte sena med att kritisera och tolka att utfallet kommer bli betydligt sämre bostäder. Som representant för ett bolag som bygger och förvaltar hyresbostäder så är vi väldigt måna om att bygga attraktiva bostäder som människor vill bo i över tid. Jag är helt säker på att mina branschkollegor som ska sälja sina bostadsrätter har samma inställning. Att göra byggreglerna friare för tolkning kommer bidra till bättre bostäder, anpassade efter människors efterfrågan. Farhågorna som Sveriges Arkitekter har är orimliga, ingen fastighetsutvecklare kommer till exempel vilja bygga med två meter i takhöjd.”
Tobias Olsson replikerar:
Sveriges Arkitekter ser fram emot innovativa och nyskapande bostäder från Wallenstam med flera seriösa byggherrar! Vi är inte det minsta oroliga för att ni utnyttjar de nya byggreglerna till att sänka bostadsstandarden.
Våra farhågor gäller lycksökarna – och de finns i vår bransch – som tar tillfället i akt att snåla in på kvaliteter som dagsljus, utblick och rumshöjd. De ”attraktiva bostäder som människor har råd att bo i över tid”, som Therese Nerlund nu ser ökade möjligheter att bygga, ska rimligen kunna uppfylla dessa basala värden.
För att mota dessa avarter behövs ett regelverk som sätter en vettig minimistandard för boendekvaliteter – vilket tyvärr inte de nya byggreglerna ger.
Annars är risken stor att människor med mindre pengar måste bo i lägenheter med rum utan fönster, där enda utblicken är en brandmur. Faktum är att kraven på dagsljus halveras och det uttryckliga kravet på fönster i alla rum försvinner nya BBR.
För att mota dessa avarter behövs ett regelverk som sätter en vettig minimistandard för boendekvaliteter – vilket tyvärr inte de nya byggreglerna ger. Bra bostäder ska vara en rättighet för alla.