Vi flyttar fram positionerna

Publicerad: 2023-04-20

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 3–2023, av Emina Kovacic.

Likt flera andra branscher har även delar av vår kår upplevt och fortfarande upplever tydliga effekter av rådande lågkonjunktur. Sveriges Arkitekter vill finnas till för alla medlemmar som på något sätt påverkas. Därför känns det bra att vi relativt snabbt kan gå från ord till handling om och när det behövs. Vi är väl rustade och redo att hjälpa er med rådgivning, inkomstförsäkring, utbildning och kompetensutveckling. Ingen medlem, student eller yrkesverksam, behöver känna sig ensam i det.

Årets jurymedlemmar har arbetat hårt för att vaska fram spännande nomineringar som överraskar med sin bredd, diversitet och god geografisk spridning.

Vid tillfälliga motgångar är vi medvetna om att det är ännu viktigare att påminna varandra om att uppmärksamma och fira varandras framgångar. Årets arkitekturgala i Göteborg var en viktig påminnelse. En välbehövlig och uppskattad tillställning som lockade cirka 500 besökare till Lisebergsteatern och Världskulturmuseet samt åtskilligt fler som följde direktsändningen på arkitekturgalan.se. En fin kväll då vi trotsade lågkonjunkturen och ägnade tiden åt att träffas, samtala och prisa ambitiösa kollegor och god arkitektur.

Årets jurymedlemmar har arbetat hårt för att vaska fram spännande nomineringar som överraskar med sin bredd, diversitet och god geografisk spridning. Att hållbarhet, kvalitet, kulturmiljövärden och lyhörda beställare vävdes in på olika sätt i de olika priskategoriernas vinnarberättelser var det ingen tvekan om, liksom det offentligas ambitioner att skapa inbjudande, lekfulla och inkluderande offentliga rum med respekt för platsens historia.

Vid en generell utzoomning är det extra glädjande att uppleva att vi bland årets vinnare hittar både mindre arkitektkontor, mindre kommuner och ”nybörjarbeställare”. Att vi nu ser hur arkitekturpolicyer, som under de senaste åren flitigt diskuterats och tagits fram i flera kommuner, flyttar sakta men säkert fram våra positioner i enlighet med Politik för gestaltad livsmiljö. Inte nödvändigtvis mot starchitects i storstadskommunerna utan mot en bredare, mera hållbar och jämlik syn på vad en vinnande arkitekt, vinnande kritiker, vinnande beställare eller ett vinnande projekt vill och bör vara.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Framtiden är i alla fall bred
Krönika

Framtiden är i alla fall bred

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 6–2024, av Tobias Olsson.
Publicerad:
Så blir vi starkare tillsammans
Krönika

Så blir vi starkare tillsammans

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 5–2024 av Emina Kovacic.
Publicerad: