Vill du undervisa i arkitektur?
För dig som har frågor om Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) för arkitekter som vill bli lärare. Det kan vara snårigt att orientera sig på olika universitets hemsidor. Här finns information kring hur det funkar och kanske tips om vilka utbildningar som passar dig som arkitekt.
Sedan gymnasiereformen 2011 finns arkitektur som ämne på gymnasiet. Sveriges Arkitekter ser att det finns en brist på rätt kompetens och ett behov av att fler arkitekter kan undervisa på gymnasieskolans teknikprogram.
Eftersom KPU för arkitekter är relativt nyutvecklat med långt respektive kort kursalternativ kan det vara lite svårt att förstå alternativen. Avgörande för längd på KPU utbildning verkar vara vad lärosätet i fråga har för typ av inriktningar som utbildningen ger behörighet till. En faktor är också vilket lärosäte man själv är utbildad på och som ligger till grund för ens examen.
Bäst är att kontakta det lärosäte du är intresserad av att studera vid och höra hur de arbetar/ger möjligheter kring vidareutbildning. De kan förklara vad som kännetecknar deras utbildningar i jämförelse med andra.
Lästips
Läs relaterade artiklar från tidningen Arkitekten.
- Nya regler ska underlätta för arkitekter som vill bli lärare (20 mars 2024)
- Hon bytte ritbordet mot katedern (3 sep 2021)
- Lång väg till att bli ämneslärare i arkitektur (4 maj 2021)
- Svårt för arkitekter att få undervisa på gymnasiet (17 aug 2020)
- Första kullen gymnasielärare i arkitektur klara (18 jan 2019)
- Nu utbildas arkitekturlärare på KTH (5 okt 2017)
- Brist på lärare i arkitektur på gymnasiet (27 feb 2017)
Om KPU för arkitekter
KPU kallas möjligheten att vidareutbilda dig inom pedagogik för att med din arkitektbakgrund kunna undervisa tex på gymnasienivå.
Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vänder sig till dem som redan har ämnesstudier från universitet eller högskola, inom till exempel arkitektur. Genom KPU kan man komplettera sina ämnesstudier inom arkitektur med kurser inom det pedagogiska och didaktiska området. Man blir behörig att undervisa i teknik och arkitektur och får en lärarexamen mot årskurs 7–9 eller gymnasieskolan. Det finns två varianter av KPU, en kort (60 hp) och en lång (90 hp). Den korta varianten är tillräcklig för att man som arkitekt ska få ämneslärarexamen i teknik för årskurs 7–9 och arkitektur på gymnasiet.
Källa: Stefan Petersson, ordförande i Rådet för arkitektur och barn inom Sveriges Arkitekter.