- Hem
- Om oss
- Akademier
- Akademin för inredningsarkitektur
- Presentation av ledamöter
Presentation av ledamöter
Här är de som representerar styrelsen i Akademin för inredningsarkitektur 2023–24.
Mia Erlandsson
Arkitekt SIR/MSA, SAR/MSA, White, ordförande
Var arbetar du?
Jag arbetar som ansvarig inredningsarkitekt på White arkitekter i Malmö. Där driver jag projekt inom marknadsområdet Inredning & Design och är utvecklingsansvarig för inredningsnätverket på White, med ansvar för omvärldsbevakning och nätverket i stort.
Har du en särskild inriktning, intresseområde eller spetskompetens?
Med examen som arkitekt och inredningsarkitekt brinner jag för samverkansprocesser och stora komplexa projekt. Samarbetet mellan olika discipliner är avgörande och som den som oftast är närmast brukaren har inredningsarkitekten en viktig roll. Jag fokuserar särskilt på hållbarhetsprocesser och hur återbruk kan integreras i gestaltning, från möbler till byggnadsdelar. Roligt vore mer samarbete med lokala hantverkare och konstnärer.
Jag vill utforma rum och miljöer genom att blanda funktionalitet, komfort och människocentrerad design. I dag omvärderar många sina ytor, med fokus på nya utmaningar och hållbarhetsfrågor. Det finns behov av en större flexibilitet, av att sudda ut gränser så att ytor kompletterar varandra och av att prioritera medarbetarbehov och samhörighet.
Är det någon särskild fråga du brinner för?
Hållbarhet genom gestaltning. Om vi skapar interiörer som blir älskade finns det inget incitament att förändra dem. Därför är det viktigt att främja hållbarhet – ekologisk, social och ekonomisk – genom god design som håller över tid.
Jag tycker också att det är intressant hur vi inredningsarkitekter agerar i befintliga interiörer utan att göra avkall på gestaltning och brukarbehov. Att riva och bygga nytt är alltmer sällan ett alternativ. Inredningsarkitektens styrka är vanan att arbeta i en befintlig kontext. Organisationsförändringar och verksamhetsanpassningar har blivit vardagsmat i en post-pandemisk, cirkulär och digital tidsålder.
Med vår rumsliga expertis kan vi skapa vackra, hälsosamma och flexibla miljöer genom att med färg- och materialval, konstnärlig utsmyckning och kunskap om återbruk av fast och lös inredning skapa de interiörer dagens samhälle behöver. Med fokus på återbruk av hela planlösningar och på att behålla så mycket som möjligt av befintliga strukturer kan vi skapa ändamålsenliga lokaler av det redan existerande.
Är det någon särskild fråga/frågor som du vill driva i akademin?
Utforskning, utbildning och gestaltningsmässig verkshöjd, där akademin kan bli ett hjälpmedel för alla i praktiken. Jag vill skapa en plattform för kunskapsutbyte, goda exempel och dialog för inredningsarkitekter i Sverige och internationellt. Akademin och Sveriges Arkitekter kan vara en bas och agera mellanhand i ett sådant scenario.
Anna Harbom
Arkitekt SIR/ MSA, produktdesigner
Var arbetar du?
– Jag arbetar som inredningsarkitekt på Strategisk Arkitektur.
Har du en särskild inriktning, intresseområde eller spetskompetens?
– Jag är specialiserad inom kontor där varje projekt är unikt och kräver att jag som inredningsarkitekt förstår och lär känna företagets behov och lyckas ta fram och utveckla program och koncept som är anpassade efter just deras verksamhet. Som tidigare egenföretagare inom produktdesign och därefter sju års arbete inom H&M och Arket med butiksinredning är jag insatt i hela processen från skiss till färdig produkt vilket är en värdefull kunskap för en förståelse av hela utvecklingsprocessen inom inredning.
Är det någon särskild fråga du brinner för?
– Under 2018–2020 fick jag ett förtroendeuppdrag för Sveriges Arkitekter som jurymedlem i Guldstolen. Att djupdyka och analysera projekten har varit otroligt lärorikt och en erfarenhet jag använder mig av dagligen i mitt yrkesliv. Juryarbetet innebar utvecklande diskussioner gällande vad som är bra inredning och vad är det är som avgör att ett projekt faktiskt når hela vägen fram till en inredning där form följer funktion och där resultatet skiljer sig från mängden.
Är det någon särskild fråga du brinner för?
– Jag är ny i styrelsen och har inte inriktat mig på några specifika områden ännu. En fråga jag brinner för är kompetensutveckling för inredningsarkitekter och ta fram intressanta kurser som hjälper oss bli starkare och bättre.
Ayman Tallaj
Inredningsarkitekt MSA, Sweco, ordförande Sveriges Arkitekter Värmland.
Var arbetar du?
– Jag arbetar på Sweco Architects i Karlstad.
Har du en särskild inriktning, intresseområde eller spetskompetens?
– Jag är gestaltnings- och teknikintresserad i olika skalor (från stadsplanering till möbeldesign.)
Är det någon särskild fråga du brinner för?
– Estetik och arkitektur med människan i fokus. Integrationen av inredningsarkitektur som en viktig del i byggprocessen.
Är det någon särskild fråga/frågor som du vill driva i akademin?
– Synlighet och engagemang i sociala kanaler.
Caroline Olsson
Arkitekt SIR/SAR/MSA, Caroline Olsson Arkitektur AB.
Var arbetar du?
– Jag driver en designstudio i mitt eget namn, Caroline Olsson Arkitektur, sedan 2009. Min verksamhet bygger på två ben där den ena handlar om att gestalta invändiga miljöer och ibland även byggnader, mest skolor. För mig är hållbarhet, materialitet och långsiktighet viktiga komponenter. Jag arbetar nära verksamheten för att skapa ändamålsenliga och funktionella miljöer. Dessa projekt gör jag ofta i samarbete med Max Arkitekter.
Den andra sidan av mitt arbete handlar om möbelformgivning som ofta är knuten till de andra projekten men inte alltid. Det kan vara formgivning av kombinationsmöbler som saknas på marknaden. Ett exempel på det är serien Konrad som skapades till Bobergsskolan där akustiskdämpning kombineras med elev- eller skoskåp och olika typer av rumsfunktioner.
Har du en särskild inriktning, intresseområde eller spetskompetens?
– Jag fascineras av att skapa möbler som påverkar rumslighet. De kan dela av och skapa ”rum i rummet”. Då de inte är fasta kan de tas bort eller flyttas utan inverkan på omgivningen. För mig är det ett hållbart sätt att skapa flexibla miljöer kontra att bygga fasta inredningar/väggar som är svåra att flytta och ändra.
Är det någon särskild fråga du brinner för?
– Jag brinner för att öka kunskapen kring inredningsarkitektur/arkitektur i samhället. Ämnet är så mycket större än val av enskilda produkter kontra fasaduttryck. Alla människor lever i en byggd miljö, varför är kunskapen kring den så liten? Och då menar jag inte lyxvillor utan tunnelbanestationen, skolan och stadsrummet.
Är det någon särskild fråga/frågor som du vill driva i akademin?
– Det finns så mycket inspirerande och lärorika barnprogram men inget om arkitektur. Det skulle jag vilja ändra på.
Emma Walter
Examinerad inom arkitektur och inredningsarkitektur, studentrepresentant.
Var arbetar du?
Jag är nyligen examinerad inom inredningsarkitektur och möbeldesign vid Konstfack och har även tidigare utbildning från Arkitekthögskolan i Umeå.
Har du en särskild inriktning, intresseområde eller spetskompetens?
Med utbildning inom arkitektur, inredningsarkitektur och möbeldesign besitter jag en bred variation av kompetens och förståelse för fler delar av vårt yrke. Det är även genom dessa år av studier och aktivt arbete på utbildningarna som jag är insatt i utbildningarnas upplägg, utvecklingsområden och elevernas behov. Detta skapar en bra grund för akademins fortsatta arbete för utvecklingen av utbildningarna samt kontakt och stöd till eleverna.
Är det någon särskild fråga du brinner för?
Jag brinner för hållbarhet på alla plan inom vårt yrke, social, ekologisk och ekonomisk. Detta är ett ämne som ska vara en självklarhet i allt vi gör inom ämnesfältet, hur vi formger, kommunicerar och arbetar tillsammans.
Är det någon särskild fråga/frågor som du vill driva i akademin?
Jag är driven att fortsätta akademins arbete för att stärka förståelsen och kunskapen kring vårt yrke till allmänheten. Genom det arbetet breddas kunskapen kring arkitektens viktiga roll och ansvar i en hållbar omställning. Som nyexaminerad brinner jag även för att hålla en aktiv kontakt mellan akademin, utbildningen och eleverna.