- Hem
- Så tycker vi
- Vår politik
- Klimatfokus
- Klimatpolitik
- Vår klimatpolitik
Vår klimatpolitik
Klimat- och miljöomställningen är ett stort ansvar och kan vara en möjlighet för arkitekter. Den medför även utmaningar och kräver ny kunskap och helt nya arbetssätt. Förbundet arbetar för att stötta arkitekterna i omställningen, verka för att pionjärernas lösningar blir det nya normala och för bättre politiska spelregler.
Arkitekter har i sin yrkesroll avgörande möjligheter att verka för minskad klimat- och miljöpåverkan från samhällsbyggnadssektorn. Det är ytterst byggherrens, beställarens eller kundens hållbarhetsambition som avgör, men varje samhällsbyggnadsprojekt kan göras mer klimatsmart med hjälp av arkitektoniska parametrar.
Sveriges Arkitekters fokus är därför att stärka arkitekten i omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle. Genom att erbjuda mer klimatsmart och cirkulär design, föreskriva så hållbara material som möjligt samt arbeta med livscykelperspektiv kan varje arkitekt göra stor skillnad.
För att stötta arkitekterna i omställningen har vi tagit fram handlingsplanen Vägen framåt där vi samlat argumenten för omställningen och några av de viktiga strategiska val och möjligheter som arkitekter står inför när det gäller de ekologiska utmaningarna. Det handlar både om nya kunskaper, om en ny affär och en förändrad yrkesroll. Sveriges Arkitekter har även tagit fram en guide till klimatberäkningar som ger en snabb orientering kring proaktiva metoder för att skapa klimatsmart arkitektur.
Förbundet har också tagit fram handlingsplanen Agera där vi formulerar principerna för arkitektens roll för ett hållbart tillvaratagande och utvecklande av kulturmiljö och kulturarv.
Förbundet arbetar med omställningen till ett hållbart ekologiskt samhälle utifrån sin strategi.
Förbundets klimatpolitik tar sin utgångspunkt i att pionjärernas lösningar ska bli det nya normala och för bättre politiska spelregler för det ekologiskt hållbara samhällsbyggandet.
Vi verkar för
- Utvecklade klimatkrav och skärpta krav på klimatdeklarationer.
- Bättre förutsättningar för biologisk mångfald och ekosystemtjänster i den gestaltade livsmiljön.
- En vetenskapligt underbyggd övergripande politik med bättre styrmedel, regler och incitament som begränsar utsläpp och miljöpåverkan samt stimulerar den cirkulära ekonomin där återbruk får ett värde, och avfall, rivningar och utsläpp ett pris.