GÅ EN KURS

Kurser och program

Sveriges Arkitekter ger utbildningar inom ekologisk och social hållbarhet. Välj mellan kortare kurser, längre program och digitala utbildningar som du kan gå när du vill.

Ombyggnadsarkitektur

Sveriges Arkitekter presenterar ett helt nytt professionsprogram för arkitekter i kulturmiljö, återbruk och projekteringsmetodik. Bredda din kompetens som arkitekt genom att skaffa förståelse för vilka specialister som krävs i ombyggnadsprojekt.

Renovering av tornen av Lunds domkyrka 2023. Foto: Statens fastighetsverk/Gunnar Menander.

Professionsprogrammet i Ombyggnadsarkitektur är en grundkurs i ombyggnad av både vardagsmiljöer och kulturhistoriskt värdefulla miljöer. Programmet syftar till en breddning av arkitektens yrkesroll i kombination med förståelse för vilka andra specialister som krävs i ombyggnadsprojekt. Syftet är även att inspirera fler arkitekter till att arbeta med ombyggnad som en del i omställningen till en mer hållbar byggbransch.

Arkitekten i klimatomställningen

Hur bygger vi en hållbar framtid, vad är arkitektens roll och hur kan vi som yrkesgrupp bidra till ett hållbart byggande och att klimatmålen uppnås? En heldag som är helt kostnadsfri för små- och medelstora arkitektföretag.

RISE tillsammans med Sveriges Arkitekter genom Omställningslyftet bjuder in till en heldag om hur du och din organisation kan hålla takten i Sveriges klimatomställning.

Översvämning i en villakällare efter skyfall.

Bygg- och fastighetsbranschen står inför stora klimatutmaningar de kommande åren. Med ett utsläpp som motsvarar drygt 20 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser behöver hela branschen på kort tid ställa om för att ligga i linje med Parisavtalet och den svenska klimatlagen. Nya affärsmodeller, cirkulära processer, alternativa byggmaterial och innovativa lösningar kommer att bli en avgörande del när företagen säkrar sin framtida affär och konkurrenskraft.

Dagen kommer att innehålla delar som:

  • Arkitektens roll i omställningen
  • Arkitekters ledarskap i omställningen
  • Arkitekters verktyg för omställning
  • Klimatomställningens drivkrafter
  • Hur den nya efterfrågan kommer att se ut
  • Vad din organisation behöver för att ställa om

Social hållbarhet i den byggda miljön

Hur kan vi planera och utveckla livsmiljöer för att så många som möjligt ska känna sig trygga, jämlika och ha en god livskvalitet? Genom att ha ett socialt hållbart tänk i processer kring stad, bostad, offentliga platser, utbildning med mera ökar vi förutsättningarna för inkluderande och rättvisa samhällen.

Havoteket har skapats i ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Hemsö samhällsfastigheter, Tengbom arkitekter, Serneke och Helsingborgs hamn. Foto: Felix Gerlach.

Kursen ger dig grundläggande kunskap om olika sociala aspekter i den byggda miljön som rättighetsområden, normer, målgrupper. Du lär dig också konkreta metoder för att med hjälp av den byggda miljön skapa sociala värden kopplat till mötesplatser, kommunikation, gröna miljöer, identitet och socioekonomi. Du får ta del av den senaste kunskapen inom social hållbarhet, arbetsmetoder och verktyg som ökar din egen kompetens och ger stöd för framtida omvärldsbevakning.